Hanne Wien er leder av offentlighetsutvalget og har ledet arbeidet med Åpenhetsindeksen. Hun mener at noe av det viktigste som kommer fram i undersøkelsen, er at mange kommune pålegger politikerne taushetsplikt om saker som føres bak lukkede dører. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Hanne Wien er leder av offentlighetsutvalget og har ledet arbeidet med Åpenhetsindeksen. Hun mener at noe av det viktigste som kommer fram i undersøkelsen, er at mange kommune pålegger politikerne taushetsplikt om saker som føres bak lukkede dører. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommune-Norge under åpenhetslupen

Nå er landets to mest åpne kommuner kåret. Mange har noe å lære, ifølge den nye åpenhetsindeksen. LES OGSÅ: Sjekk hvor åpen din kommune er Minst åpenhet i små kommuner - Her har alle noe å lære

Kongsvinger og Porsgrunn er kåret til landets mest åpne kommuner. Det ble klart da resultatene fra den landsomfattende undersøkelsen “Åpenhetsindeksen 2011” ble lagt fram i dag av Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg.

I morgendagens papirutgave av Kommunal Rapportvil nøkkelpersoner fra Kongsvinger fortelle mer om hvordan kommunen har jobbet med åpenhet.

Åpenhetsindeksen 2011 gir indikasjoner på at det er store forskjeller mellom hvordan kommunene legger til rette for og praktiserer innsynsrettighetene.

Last ned rapporten Åpenhetsindeksen 2011 her.

Her er noen av de overordnede resultatene:

Åpenhet i norske kommuner (430 stk.)Ja        Nei    
Postjournalen publiseres på hjemmesiden40327
Brev i postlisten er nedlastbare på nett109321
Har vedtatt åpne møter i kontrollutvalget65365
Publiserer politiske saksdokumenter på nett40525
Ansattes ytringsfrihet er fastslått i reglement134296
Brukte mer enn 5 dager på å besvare innsynskrav189241

221 over tre dager

Sivilombudsmannen har i flere uttalelser lagt til grunn at de fleste innsynskrav bør kunne avgjøres samme dag eller i alle fall i løpet av 1–3 virkedager, dersom det ikke skulle foreligge spesielle praktiske vanskeligheter.

Stikkprøvene offentlighetsutvalget har gjort, viser at 221 kommuner har brukte over tre arbeidsdager på å avgjøre innsynskrav.

I forbindelse med kartleggingen sendte utvalget ut et likelydende innsynskrav ut til alle kommuner, som ble bedt om å sende de siste tre stillingsutlysningene, reglementet for ansatte og fire reglement for folkevalgte organ.

Kommunene hadde ifølge Åpenhetsindeksen 2011 slik responstid:

  • 1 dag: 135 kommuner
  • 2–3 dager: 74 kommuner
  • 4 dager: 23 kommuner
  • 5 dager: 9 kommuner
  • Over 5 dager: 189 kommuner

KS: Gode tall for Kommune-Norge

– Tallene viser at kommunesektoren er i stadig forbedring. Norske kommuner er på vei i riktig retning når det gjelder åpenhet, sier direktør for samfunnsutvikling i KS, May-Britt Nordli.

Direktøren understreker at KS er for mest mulig åpenhet, og minner om at kommunene har en gyllen mulighet til å bli enda bedre når nye reglement skal vedtas etter valget.

– Åpenhet blir sterkt vektlagt gjennom vårt program for folkevalgtopplæring. Det å legge forholdene til rette for innsyn danner grunnlaget for et velfungerende lokaldemokrati.

Les også:Store kommuner best på åpenhet

– Hva mener KS er det viktigste kommunene kan gjøre i sitt arbeid?

– Det er å tenke meroffentlighet hele veien. Ryggmargsrefleksen bør være at ting skal være åpent, og ikke motsatt. Da går resten av seg selv, enten det er snakk om å publisere postlister eller hvorvidt møtene skal åpnes.

– Hva tenker du om at 296 til nå ikke har fastslått ansattes ytringsfrihet i eget reglement?

– Jeg regner med at disse kommunene er i en god prosess i forhold til problemstillingen, og at ikke alle har nådd så langt i sin tenkning ennå, at reglementene endres. Denne sommeren ble vi minnet om at åpenhet er et gode for alle. Det gjelder også ytringsfriheten.

– Lovstridig

Hanne Wien er leder av offentlighetsutvalget og har ledet arbeidet med Åpenhetsindeksen. Hun mener at noe av det viktigste som kommer fram i undersøkelsen, er at mange kommune pålegger politikerne taushetsplikt om saker som føres bak lukkede dører.

– Dette er lovstridig, konstaterer Wien. Hun mener dessuten at alle kommuner ideelt sett bør kunne svare på et innsynskrav alt samme virkedag som den blir fremmet.

– For mediene er det avgjørende at de får raske svar. De jobber jo fra dag til dag. En sak kan være uinteressant fire dager etter. Men også for en innbygger som skal forsøke å påvirke en pågående politisk prosess er det avgjørende at man får informasjon fortløpende.

Utvalgslederen har generelt et inntrykk av at mange kommuner ønsker å gjøre forbedringer når det gjelder åpenhet.

Flere har oppdatert sine reglementer, lenket opp til offentlighetsloven og lagt ut kontaktopplysninger til politikere på hjemmesidene, i forbindelse med kartleggingen.

– Dette er enkle grep, men svært virkningsfulle. Vi ønsker alle forbedringer velkomne. KS har rett i at mange kommuner bryr seg om at de framstår som åpne. Men jeg mistenker også en del av dem for å være mer opptatt av poengsummen de får i undersøkelsen, enn hvor åpne de faktisk er.

Kommunal Rapport gjør oppmerksom på at vår journalist Vegard Venli er medlem i Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg, og har deltatt i kartleggingsarbeidet bak Åpenhetsindeksen.

  • Undersøkelse av åpenheten i Kommune-Norge
  • Forfattet av Norsk presseforbunds offentlighetsutvalg
  • Gjennomført i tidsrommet mai til september 2011
  • Lagt fram 28. september, på “Åpenhetstinget”