Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Foreslår lønnet pleiepermisjon

Hagen-utvalget vil innføre lønnet permisjon slik at arbeidstakere kan ta seg av eldre foreldre. Bruken av sykehjem skal reduseres.

Dette er bare ett av mange forslag som Hagen-utvalget i dag, torsdag, legger fram etter to års arbeid. Utvalgets oppgave har vært å finne nye, innovative løsninger for å møte framtidas store omsorgsutfordringer når eldrebølgen kommer. Svaret fra utvalget er i stor grad å bruke mennesker på en ny måte, ikke først og fremst å utvikle ny teknologi.

– Vi er ikke et teknologisk utvalg. Det er ikke slik at en stor diger dings med masse praktiske funksjoner vil løse utfordringene, sier utvalgets leder Kåre Hagen til Kommunal Rapport.

Ny samhandlingsreform

Utvalget mener kommunene må tenke nytt fordi de ikke kan møte det økte behovet ved bare å eskalere måten de driver pleie – og omsorgssektoren på i dag.

– Vi får ikke nok ungdom til å søke seg til sektoren, og skatteregningen vil bli tilsvarende høy. Derfor trenger vi en samhandlingsreform nummer to. En reform mellom kommunene og sivilsamfunnet. Vi etterlyser en moderne politikk for pårørende og foreslår en permisjonsordning slik at pårørende skal kunne ta seg av sine foreldre, sier Hagen.

Hvor lang bør permisjonen være?

– Det kan jeg ikke si nå, men den går langt utover forslaget til fagforeningene om ti dagers lønnet permisjon, sier Hagen, som er førsteamanuensis og instituttleder på Institutt for offentlige styringsformer ved Handelshøyskolen BI.

– Er det en ansvarsfraskrivelse å si at pårørende skal ta byrdene for eldrebølgen?

– Det skal ikke være tvang, men de fleste ønsker å stille opp for sine pårørende. I dag er det et større problem at pårørende ødelegger egen helse når de tar vare på sine eldre.

Utvalget mener at lønnet pleiepermisjon vil være god samfunnsøkonomi.

– Vi må tenke på at når 90-åringens sønn eller datter er i den alderen at vedkommende vil ta seg av sin mor, så er vedkommende i den samme alderen der arbeidsministeren sier at en skal jobbe mer. Å avlaste pårørende med permisjon vil være en god investering i å få utsatt pensjonsalderen, sier Hagen.

Forsinke sykehjemsbehov

Hovedtanken til utvalget er å forebygge behovet for sykehjemsplass.

– Sykehjemspasienter ligger nå i gjennomsnitt 36 måneder på sykehjem. En plass koster 900.000 kroner per år. Vi vil spare enorme ressurser ved å redusere gjennomsnittet til 33 måneder, sier Hagen.

Forebygging skal skje både ved at pårørende får økt mulighet til å ta seg av sine eldre, ved at frivillige organisasjoner får en mye større rolle og ved å hindre ulykker.

Hagen mener at kommunene må få fart på nytenkning.

– Det er en myte at innovasjon bare kan skje innenfor markeder og privat næringsliv. Innovasjon er like viktig innenfor tjenesteytring og offentlig sektor, sier han.

Han er glad for at utvalget har fått gjennomslag hos Datatilsynet for å bruke GPS til å hindre at blant annet demente pasienter går ut av sykehjemmet om natta.

– Datatilsynet sa i 2002 at bruk av GPS på sykehjem er en krenkelse av personvernet. Nå sier tilsynet at GPS må brukes med forsiktighet, men at de oppfatter sporingssystemet som et nyttig hjelpemiddel, sier Hagen.

Generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge synes forslaget om å satse på frivillig sektor ersvært godt.

– Veldig mange frivillige organisasjoner har som mandat å tilby helsearbeid, omsorg og pleie, og de ønsker å samarbeide med kommunene. Men kommunene må ikke se på et samarbeid som gratis arbeidskraft, alene. Å komme med en bestilling på så og så mange årsverk uten å invitere til et bredere samarbeid vil være dødfødt, sier Brekke.

 

Hindre ensomhet

Hagen-utvalget mener at kommunene må satse sterkt på å hindre ensomhet og isolasjon blant eldre. På den måten skal eldre klare seg selv hjemme så lenge som mulig. Utvalget foreslår følgende:

* Kommunene må engasjere frivillig sektor. 

* Kommunene må identifisere hvem i lokalsamfunnet som kan tilby gode aktiviteter for eldre. 

* Flere dagsenter.

* Kurs for pårørende i hvordan de skal kunne ta seg av blant annet demente foreldre.

* Ressursene pårørende representerer må være en del av den individuelle planen som kommunen skal lage for hver enkelt bruker. Ikke som plikt for pårørende, men som muligheter.

 

Eget innovasjonsfond

* Norge bør opprette et fond etter modell fra ABT-fondet i Danmark. ABT-fondet er på 3 milliarder kroner og bevilger penger til ny arbeidsbesparende teknologi og nye arbeids- og organisasjonsformer i fem år.

* Kommuner, sykehjem og frivillige organisasjoner må kunne samarbeide om innovasjon og få lett tilgang til ressurser fra fondet.

 – Staten bør sette av ressurser til forskning, utvikling og innovasjon som er så store at det er mulig å utvikle ny innovasjon, sier Hagen.

Han ser for seg at staten om 10–15 år skal sette av 1 prosent av utgiftene innen pleie- og omsorg til innovasjon.

 

Tilrettelegging av hjem

For å sikre at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig, foreslår Hagen-utvalget blant annet følgende:

* En egen rådgivningstjeneste for eldre, slik at de kan bygge om hus og leiligheter til å være sikre å bo i.

* Ombygging kan spenne fra å installere fallsikre senger, fjerne farlig dusjforheng til å endre flisgulv til belegg som reduserer fallskader.

– Nordmenn er flinke til å bygge om boligen når de får barn, men ingen mener at samfunnet skal betale. Nordmenn må også begynne å bygge om hus og leiligheter slik at de blir trygge å bli gamle i. Samfunnet kan hjelpe til med økonomisk stimulans på linje med at tyverialarm gir rabatt fra forsikringsselskap, sier Hagen.