Ordfører Odd Reisfelt (H) i Bærum kaller norsk fotball og Norges Fotballforbund «stormannsgale». Arkivfoto
Ordfører Odd Reisfelt (H) i Bærum kaller norsk fotball og Norges Fotballforbund «stormannsgale». Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Fotballforbundet presser kommuner

Bærum-ordfører Odd Reinsfelt (H) mener det er problematisk å bruke penger for å berge Stabæk Fotball, men utelukker ikke at det kan bli et valgkamptema.

Stabæk Fotball vil etter sesongslutt i år ikke lenger få spille hjemmekamper på Telenor Arena. Klubben er langt unna å klare leien på 35 millioner kroner.

– Problematisk

Den tidligere hjemmebanen Nadderud tilfredsstiller ikke Norges Fotballforbunds infrastrukturkrav, hvilket innebærer at klubben enten blir flyttet ned i 2. divisjon, eller at de må spille hjemmekampene sine i en annen kommune. Et tredje alternativ er at Bærum kommune bevilger 30 millioner kroner til å ruste opp kommunalt eide Nadderud. Det synes Reinsfelt er problematisk.

– Idrettsrådet har satt opp sin prioritering for tildeling av spillemidler, og her inngår ikke investering i toppfotballanlegg. Det betyr at å bruke penger på Nadderud vil gå ut over breddeidretten. En annen sak er at ESA definerer herrefotball på toppnivå som underholdningsindustri, med andre ord næringsvirksomhet. Da er det problematisk å gå inn med offentlige penger. Og i tillegg er Bærum kommune inne i en periode med nedskjæringer.

Bærum kommune har ingen økonomiske interesser i Telenor Arena. Deres bidrag til å oppfylle «The Blue Dream», som arenaen også kalles, var omregulering av området, slik at det var mulig å bruke det til en toppfotballarena.

– Bærum kommune eide ikke tomten til Telenor Arena, og det er ikke foretatt noen eiendomsoverdragelse. Kommunen vedtok en reguleringsplan som gjorde det mulig for den opprinnelige eieren å bygge boliger et annet sted på området. Det var viktig for meg at vi ikke skulle inn med penger eller tomter til dette formålet, sier Reinsfelt.

Kan bli valgkamptema

Ordføreren kan imidlertid ikke avvise at kommunen kan komme til å bruke penger på å utbedre Nadderud.

– Det er valgkamptider, og vi som er politikere er under sterkt press fra mange kanter. Fotballaget betyr mye for mange lokalsamfunn, og det er ikke annerledes i Bærum. Det merker vi godt. Vi var også under sterkt press fra Norges Fotballforbund om å finne en arenaløsning for Stabæk, og det merker vi fortsatt.

Reinsfelt er ikke redd for å kalle norsk fotball og Norges Fotballforbund «stormannsgale». Han mener at Fotballforbundet har lagt for stort press på kommuner med toppfotballlag, lagt sterkt økonomisk og følelsesmessig press på beslutningstakerne i kommunen. De skryter til og med av at de har fått bygget stadionanlegg som mange av klubbene og kommunene ikke har råd til, sier han til Kommunal Rapport.

– Norges Fotballforbund stiller altfor høye krav og har bidratt til at prosjekter har gått galt, slik vi har sett i Hamar.

– Skal ikke være et hinder

Informasjonssjef Svein Graff i Norges Fotballforbund avviser stormannsgalskap. Han sier kravene til arenaene er noe norsk fotball selv har vedtatt, og intensjonen er å generere inntekter til klubbene gjennom et bedre produkt for publikum. Sikkerheten er også viktig, påpeker Graff. Kravene til stadionanlegg er strengere til Tippeligaen enn nedover i divisjonene og i kvinnefotball.

– Lisenskravene er der for å utvikle norsk fotball, ikke være til hinder for klubbene. Første gang en klubb rykker opp i Adeccoligaen har den én sesong på å tilpasse seg de nye kravene. Klubben er derfor ikke underlagt lisenskravene det første året. Klubbene kan utarbeide handlingsplaner for hvordan de skal oppnå lisenskravene, og vi går gjerne i dialog med både klubb og kommune for å finne løsninger.

Han sier at nettopp Nadderud er et eksempel på at det ble gitt dispensasjon til arenaløsning var på plass.

– Stabæk Fotball ses av i gjennomsnitt 7-8.000 mennesker på hver hjemmekamp. Det er nær det dobbelte av hva Nadderud har kapasitet til. Banen kan ikke brukes i Tippeligaen slik den er nå, og det har de visst lenge i Bærum. At den er lisensiert for Toppserien (kvinnenes toppserie red. anm.), men ikke Tippeligaen, betyr ikke at fotballen er stormannsgal, men at det rett og slett er ulike arenabehov for de ulike seriene.

Svein Graff understreker at Fotballforbundet ikke er part i arenautbygging, enten de bygges i kommunal eller privat regi.

– Politikerne må selv ta ansvar for de beslutningene de har gjort, men mange kommuner ser heldigvis en betydelig samfunnsverdi i å utvikle moderne anlegg som barn og ungdom også får benytte seg av, og som danner grunnlaget for viktige inntekter som kommer både bredde- og toppidretten til gode.