Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsefort skal få folk tilbake i jobb

Hysnes helsefort skal få flere sykmeldte tilbake i arbeid. Det synes statsministeren er så bra at han tok turen til Rissa i Sør-Trøndelag for å åpne fortet.

– Hysnes helsefort skal bidra til å løse et av våre største problemer: At så mange faller ut av arbeidslivet. Det er noe regjeringen liker, sier Stoltenberg, etter at han torsdag klippet snora til det nyetablerte helsefortet.

Kystartilleriets gamle fort på Hysnes skulle forsvare innseilingen til Trondheimsfjorden. Nå skal fortet forsvare folkehelsa. Hysnes helsefort skal gi arbeidsrettet rehabilitering til folk med sammensatte lidelser, og skal samtidig forske på hva slags behandling som virker og ikke virker.

Det er den første statlige institusjonen for arbeidsrettet rehabilitering, og er i første omgang sikret prosjektmidler for fem år. Stoltenberg har tro på at prosjektet blir varig.

– Jeg er trygg på at det vil vise sin berettigelse. Dette er et tilbud vi vil trenge i mange år framover, sier Stoltenberg til NTB.

Behandling og forskning

– Dette er samhandling i praksis, sier Stoltenberg. Helsefortet har fagfolk fra en rekke disipliner. Samtidig er ti prosent av driftsmidlene satt av til forskning, som ledes av institutt for samfunnsmedisin ved NTNU. Rissa kommune eier lokalene, mens St. Olavs hospital i Trondheim står for driften.

– Samspillet mellom behandling og forskning er noe av det som gjør helsefortet enestående, sier prosjektleder Karin Viken Sumstad.

– Det finnes nesten ikke norsk forskning om arbeidsrettet rehabilitering. Her skal vi både drive behandling og samtidig forske på hva slags behandling som virker, og hvorfor, sier Sumstad.

Ungdom

Ungdom vil være en prioritert gruppe. Den store helseundersøkelsen for Nord-Trøndelag, Hunt, viste at hver fjerde ungdom opp til 28 år hadde vært langtids sykmeldt eller av andre grunner hatt lange perioder utenfor arbeidslivet.

– Dette er et stort problem både for den enkelte og for samfunnet, som vi må gjøre noe med. Mangel på arbeidskraft kan på sikt true velferdssamfunnet, sier direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs hospital.

– Snur tankegangen

Helsefortet har tatt imot pasienter siden oktober i fjor, de fleste på tre-fire ukers opphold.

– Vi lærer oss å snu tankegangen, fra å tenke på det vi ikke klarer til å tenke på det vi klarer, sier Tove Adsen, mens hun tråkker i vei på ei tredemølle. Selv er hun sykmeldt på grunn av ryggproblemer, men håper å komme tilbake i full jobb.

Men torsdag var det mest fest, med flybåren statsminister, hornorkester og unger med flagg. Og ikke minst en bredt smilende ordfører Per Kristian Skjærvik (Ap), som i mange år har stått på for at helsefortet skulle bli en realitet.

– Han er akkurat passe gal, som klarte å få andre med på planene om å omskape nedslitte militære kaserner til et topp moderne helsefort, sa Stoltenberg under den offisielle åpningen.

(©NTB)