Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hver tiende sykepleier vil skifte yrke

Hver tiende sykepleier ønsker å forlate yrket, viser ny undersøkelse. Uten et lønnsløft blir det umulig å innfri regjeringens løfter om 12.000 nye pleieårsverk innen 2015, mener Sykepleierforbundet.

Liv Etholm har allerede sluttet som sykepleier, selv om hun stortrivdes med kolleger og sjefer ved et sykehjem i Bærum. Lønnen var en av årsakene til at hun gikk over til jobb i et legemiddelselskap.

– Som alenemor var det ikke mulig å livnære seg som sykepleier. Skal en måtte jobbe alle helger for å få råd til å leve? Politikerne kan ikke belage seg på at de som jobber i helsevesenet blir subsidiert av en partner, sier Etholm til Kommunal Rapport.

Men det var også andre grunner til at hun valgte å skifte beite.

– Jeg fikk aldri mulighet til å gjøre jobben maksimalt. Det ble ikke tid til å gi omsorg eller å forebygge. De fleste blir sykepleiere fordi de ønsker å gi noe, men i stedet blir vi brannslukkere, sier Etholm.

– Vil mangle 300.000

Hver tiende sykepleier sier at de tror at den neste jobben de tar, ikke blir en sykepleierstilling. Det viser en undersøkelse i regi av Norsk Sykepleierforbund (NSF). Det betyr at anslagsvis 7.850 sykepleiere vil forlate yrket hvis de får en annen mulighet. Dette gjelder alle sykepleiere, ikke bare de som jobber i kommunene.

En annen undersøkelse NSF har gjort, viser at bare 4,2 prosent av nyutdannede sykepleiere ønsker seg en jobb på sykehjem. Det bekrefter inntrykket av at det kan bli svært vanskelig for kommunene å holde helsehjulene i gang framover.

KS har gitt kommunene beskjed om at de i verste fall vil mangle 300.000 årsverk innen helse og omsorg fram mot 2050. Hver tredje ungdom må velge å ta helseutdanning de nærmeste årene, for å dekke behovet som følge av eldrebølgen.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Norman mener det er et stort paradoks at så mange sykepleiere forlater yrket.

– Det er jo utrolig lite hensiktsmessig. Det er synd for helsevesenet, og det er synd for dem som tar en utdanning og ikke bruker den, sier Norman.

– Hva mener du kommunene kan gjøre for å holde på sykepleiere?

– De må blant annet motivere sykepleiere til å jobbe på sykehjem. Det klarer de ikke hvis de ikke gjør noe med lønna. Kommunene bør også gjøre det mulig for sykepleiere å etterutdanne seg.

Mer verdsatt

Etholm tok sykepleierutdanningen fordi hun ønsket å jobbe med mennesker og ha en meningsfull jobb. Hun var ferdig utdannet i 2005. Av hensyn til åpningstidene i barnehagen tok hun halv stilling som nattavdelingssykepleier ved et sykehjem i Bærum. I tillegg tok hun ekstravakter ved Aker sykehus og Vår Frues Hospital.

– Logistikken med deltidsjobber var en utfordring, men det er ikke grunnen til at jeg sluttet. Jeg innså at jeg ikke ønsket å være i en kommunesektor med sterk underbemanning, sier hun.

Hun opplever at det private er flinkere til å ivareta de ansatte gjennom mer fleksibel arbeidstid, gode forsikringer og helsetilbud. – Ikke minst føler man seg mer verdsatt, sier Eltholm.

Tar butikkjobb

Avgangen fra sykepleieryrket bekymrer Ruth Borgan, tillitsvalgt for sykepleiere i Steinkjer.

– Vi har tre medlemmer som har søkt jobb på det nye kjøpesenteret som butikkmedarbeidere. Det er alvorlig at personer som har kostet på seg tre år med utdanning søker andre jobber, sier hun.

Borgan mener ufrivillig deltid og lav lønn er årsakene til at sykepleiere ønsker å slutte.