Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen valgmobilisering etter 22. juli

Tross alle honnørord om «mer demokrati» og at «stemmeretten er det viktigste vi har», ligger valgdeltakelsen an til å bli praktisk talt uforandret.

Etter at 55 prosent av stemmene i årets kommunevalg er telt opp, sier prognosene at fremmøtet har vært 61,3 prosent. Det er magre 0,1 prosentpoeng foran valget i 2007, da 61,2 prosent av oss fant veien til urnene.
Dermed ser det ikke ut til at terroraksjonene i Oslo og på Utøya 22. juli har ført til en merkbar bedring i nordmenns demokratiske deltakelse. Mens teoriene om hvordan stemmene ville fordele seg i kjølvannet av terroren har vært delte, var det mange som forventet at deltakelsen ville øke merkbart i valget seks uker senere.
Men denne mobiliseringen for mer demokrati ser altså ut til å ha uteblitt. Andelen som møter opp den andre mandagen i september for å si sitt om styre og stell i norske kommuner nådde en tydelig topp i 1963 med drøyt 80 prosent. Siden har den falt nesten uavbrutt, og fremmøtet på 59,3 prosent i 2003 var det svakeste siden mellomkrigstiden. 2007 viste dermed en bedring på nesten 2 prosentpoeng, mens årets oppmøte er omtrent uendret siden den gang.