Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Politiker blander seg i saksforberedelsen

Gruppeleder Svein Olaussen i Halden Ap har i flere år deltatt i administrasjonens saksforberedelser, for deretter å behandle de samme sakene politisk.

HALDEN

Dette får Kommunal Rapport bekreftet av flere kilder med førstehåndskunnskap om Halden kommune og spesielt forholdene ved enhet for plan, byggesak og geodata. I tillegg til å være gruppeleder for det største partiet i Halden, er Olaussen også leder av teknisk hovedutvalg.

Olaussen har vært aktiv i lokalpolitikken siden han ble valgt inn i kommunestyret i 1979. Han har siden blant annet vært varaordfører i tre perioder.

Kontakten mellom byggesaksenheten og politikere blir omtalt i en forvaltningsrevisjon av byggesaksbehandlingen som Østfold kommunerevisjon foretok i fjor høst. Ifølge rapporten har kommunalsjef for teknisk og kultur, Åsmund Bråtekas, innskjerpet at kontakten med politikere skal gå gjennom ham.

Rådmann bekrefter

Bråtekas og rådmann Per Egil Pedersen bekrefter overfor Kommunal Rapport at det har vært tett kontakt mellom Aps gruppeleder og byggesaksleder Asbjørn Montelius. Bråtekas og Pedersen hevder imidlertid at det nå er ryddet opp i dette.

– Det er ikke så tett kontakt mellom utvalgsleder og byggesaksleder lenger. Vi har tatt opp dette og presisert for alle involverte at dette er uaktuelt, sier rådmann Pedersen.

– I den grad det har vært et tett samarbeid mellom utvalgsleder og byggesaksleder, så har det stoppet etter at jeg ble kommunalsjef i 2007. Jeg er urokkelig i min maktbase, sier kommunalsjef Bråtekas.

Han avviser ikke at det også i hans tid som kommunalsjef har forekommet saker der forholdet mellom saksbehandler og politisk ledelse har vært nært.

– Det har glippet, innrømmer han, men understreker at han har ryddet opp.

Etter gjennomlesning av intervjuet ønsker rådmannen og kommunalsjefen å trekke sine uttalelser ovenfor. Kommunal Rapport tok lydopptak av hele intervjuet, noe de to var fullt klar over. Opptaket bekrefter at deres uttalelser er korrekt gjengitt. For ordens skyld lar vi dem også slippe til med sin nye versjon av saken, i artikkelen «Bare ett tilfelle».

Strid om varsling

På vegne av ansatte varslet Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr om politisk innblanding i byggesaksbehandlingen i et møte med kommunalsjef Åsmund Bråtekas og personalsjef Toril Bjerkeli 13. november i fjor.

I møtereferatet, skrevet av personalsjefen, heter det blant annet: «Med ukultur mener Fagforbundet sammenblanding av politikk og administrasjon. Det skjer politisk instruksjon – instruksjon som ikke er iht. lov og avtaleverk. Dersom lederne konfronteres med dette, fører dette til sanksjoner, f.eks. konsekvenser for arbeidstid, fleksitid, lønn og ved daglige `stikk`».

I møtereferatet heter det også at Bråtekas og Bjerkeli vil orientere rådmannen om møtets innhold.

Fagforbundet har senere etterlyst gransking, både i brev til Bråtekas 26. januar og i brev til Sivilombudsmannen 9. juli i år. Sistnevnte brev er også delt ut til de politiske gruppelederne.

I fjor høst ble kontrollutvalget i Halden varslet om politisk innblanding på byggesaksavdelingen av Arne Helgestad og Per Lie, som også har vært tillitsvalgte i Fagforbundet. Både ordfører, rådmann og kommunalsjef deltok på kontrollutvalgets møte 4. desember i fjor, da utvalget vedtok at det ikke ville granske påstandene.

Bråtekas og rådmann Pedersen sier til Kommunal Rapport at de ikke har mottatt noen varslinger i henhold til kommunens varslingsreglement.

— Det er heller ikke meldt inn noen saker til hovedverneombudetderfra, og sykefraværet er lavt, sier Pedersen.

Hos saksbehandler

Flere av Kommunal Rapports kilder forteller, uavhengig av hverandre, at det fortsatt er tett kontakt mellom Olaussen og byggesaksenheten. De tør ikke stå fram med navn av frykt for represalier. Derfor kan vi heller ikke gjengi på trykk hvilke saker dette konkret handler om.

Ifølge våre kilder skal Olaussens påvirkning på saksbehandlingen skje først og fremst ved at Montelius varsler om aktuelle saker og rådfører seg med Olaussen om hvordan de skal håndteres.

Det skal oftest skje på telefon, men Olaussen har også vært ofte å se på Montelius` kontor. Utvalgsleder skal også ha oppsøkt enkelte saksbehandlere og sittet på deres kontorer mens de har jobbet med saker han har vært spesielt opptatt av.

Våre kilder understreker at dette ikke behøver å bety at Olaussen instruerer saksbehandlerne. Men de hevder det i alle fall oppfattes som et klart signal om at utvalgsleder er opptatt av sakens utfall eller ønsker fortgang i den.

Uferdige planer

Særlig aktiv skal utvalgslederen ha vært i forhold til administrasjonen, da den for et par år tilbake utarbeidet de kommunale reguleringsplanene for sentrumsområdene Mølen og Tyska/Hollenderen. Disse områdene frigjøres nå for byutvikling gjennom en eiendomshandel mellom Halden kommune og Norske Skog Saugbrugs. Saugbrugs var også Olaussens arbeidsgiver til han gikk av med pensjon i sommer.

Reguleringsplanene for disse «nye» sentrumsområdene var alt vedtatt da kommunestyret godkjente eiendomshandelen med Norske Skog 14. oktober. De ble utarbeidet i en kort prosess, uten forankring i overordnede planer og uten involvering av innbyggerne. Administrasjonen skal ha blitt satt under sterkt tidspress fra utvalgsleder.

Alle dokumenter var ennå ikke ferdigstilt, da Olaussen 20. januar 2009 tok reguleringsplanene opp til første gangs behandling i teknisk hovedutvalg. Av protokollen går det fram at sakspapirer ble delt ut i møtet. Utvalget gjorde vedtak om å legge reguleringsplanene ut til offentlig ettersyn, «når alle planens dokumenter foreligger».

– Politisk overprøving

Den siste tiden skal Olaussen ha vært sjeldnere å se i byggesaksavdelingen. Men ifølge våre kilder skjer påvirkningen fortsatt, men mindre synlig.

Tidligere teknisk sjef i Halden, Ottar Gundersen, valgte å slutte i 2007 på grunn av stort arbeidspress og vanskelige arbeidsforhold.

– Det var ikke lett å være teknisk sjef i Halden. Det var litt for mye detaljstyring og overprøving fra det politiske miljø. Jeg opplevde at man i noen saker måtte legge faglige vurderinger til side for politikk. Jeg hadde ikke lyst til å legge vekk min faglige integritet, sier Gundersen til Kommunal Rapport.

– Det var i enkelte tilfeller litt vel mye kommunalt selvstyre i Halden. De trengte i noen saker nesten ikke administrasjon, for politikerne ordnet jo mye selv, sier han.

– Finn på noe!

En kilde forteller at vedkommende en gang fikk beskjed av byggesaksleder Montelius om å avslå en søknad. Saksbehandleren så ingen faglig grunn til dette, og lurte på hva begrunnelsen skulle være.

– Du får finne på noe, skal sjefen ha svart.

En var i ferd med å skrive avslag i en sak, da vedkommende helt uventet fikk vite at den allerede var vedtatt med et annet utfall i et utvalgsmøte. Personen sto selv oppført som saksbehandler påutvalgets papirer, som vedkommende ikke skal ha sett.

Politisk overstyring i administrasjonens arbeid med en kommunal reguleringsplan, var den direkte årsaken til at daværende rådmann Bjørg Totland valgte å gå på dagen i 2004. Det får Kommunal Rapport bekreftet fra flere hold. Totland hadde vært rådmann i Halden i ett år og én dag da hun sa opp. Hun er i dag daglig leder for Kongsberg kommunale eiendom. Akkurat nå ønsker hun ikke å kommentere sin avgang eller rådmannstid i Halden overfor Kommunal Rapport.

– Gir instrukser

Tidligere kommuneadvokat Morten Stegard varslet om kritikkverdige forhold i kommunens byggesaksavdeling i 2006. Han ble avskjediget i 2007 etter å ha nektet å flytte over til en underordnet stilling under Montelius. Avskjedigelsen ble kjent ugyldig i to rettsinstanser, men Stegard fikk ikke tilbake jobben.

Stegard forteller til Kommunal Rapport om politisk overstyring av administrasjonen. Ifølge Stegard skjedde dette i hans tid som kommuneadvokat på flere områder, men i aller sterkest grad innen plan- og byggsak.

– Vi opplevde stadig at Olaussen forsøkte å styre den administrative behandlingen. I forhold til byggesaksleder, var det vel kjent at Olaussen instruerte ham direkte og dirigerte hva som skulle opp i utvalget og hva som skulle stå i sakspapirene. En følge av dette var at tillatelser som burde vært gitt, ikke ble gitt og omvendt. Men Olaussen kan ikke spores tilbake i dokumentene, sier Dtegard.

Både Aps gruppeleder Svein Olaussen og byggesaksleder Asbjørn Montelius har fått tilsendt denne artikkelen og blitt oppfordret til å kommentere den. Ingen av dem har benyttet seg av muligheten.

Heller ikke ordfører Per Kristian Dahl (Ap) vil kommentere noen av Kommunal Rapports artikler, som etter hans mening inneholder «direkte løgn».

– Jeg kan ikke kommentere uttalelser fra anonyme kilder, sier han.