Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Politisk underutvalg instruerer rådmannen

Svein Olaussen (Ap) har siden 2006 ledet ulike underutvalg som har tatt viktige avgjørelser og instruert rådmannen.

Disse utvalgene, som har vært underlagt formannskapet, har i flere saker instruert rådmann Per Egil Pedersen om hvem som skal få, eller ikke få, oppdrag for Halden kommune.

Det går fram av de protokollene som Kommunal Rapport har fått tilgang til, etter gjentatte innsynskrav og klage til Fylkesmannen.

– Bakromspolitikk

Høyres Carl-Victor Sundling er svært kritisk til utvalgene, som han selv tidligere var medlem av.

– Jeg oppfatter dette som bakromspolitikk. Underutvalgene har både tatt store beslutninger og instruert rådmannen uten behandling i andre politiske utvalg, sier han til Kommunal Rapport.

– Utvalget jeg var med i, skulle i prinsippet ikke gjøre vedtak. Det hadde heller ikke innstillingsrett. Men i praksis skjedde det ting her som burde vært behandlet politisk på mye høyere nivå. Dette utvalget fikk også en helt annen informasjon enn de andre utvalgene.

De to siste fireårsperiodene har Ap styrt Halden i samarbeid med henholdsvis Høyre og Frp (2003–2007) og SV og KrF (fra 2007). I disse to periodene har formannskapet hatt minst tre forskjellige underutvalg:

 

1 Formannskapets ad hoc-utvalg for prosjekt- og styringsgruppe for vedtaksoppfølging

Dette ble vedtatt opprettet av formannskapet 28. februar 2008 med følgende ordlyd: «Det velges en politisk prosjekt-/styringsgruppe på 4 personer som skal gjennomføre det som kommunestyret/formannskapet har vedtatt».

Dette anses normalt som rådmannens oppgave i en kommune.

Utvalget konstituerte seg 29. april 2008 med Svein Olaussen som leder. De øvrige medlemmene er Morten Christoffersen (KrF), Mons Hvattum (SV) (opprinnelig Linn Laupså) og Egil Lund Pettersen (Frp).

Kommunal Rapport har fått protokoller fra fire møter i utvalget, det siste 12. mars 2009. Det skal ikke ha vært møter siden, men utvalget er heller ikke formelt nedlagt, ifølge formannskapssekretær Martin Vik.

Utvalget har i hovedsak tatt opp kommunale byggesaker. 16. september 2008 bestemte utvalget for eksempel plasseringen av nye Asak skole, en lokalisering som har vært svært omstridt.

I samme møte ga utvalget rådmannen pålegg om å forberede en sak til neste møte i en annen svært betent sak, om Berger Barnegård. Rådmannen får i referatet også klare føringer for hvordan han skulle gripe an saken.

 

2 Formannskapets prosjekt- og saksutvalg

Dette er forløperen til dagen utvalg. Utvalget konstituerte seg 4. desember 2006 med Svein Olaussen som leder.

Kommunal Rapport har fått protokoller fra i alt elleve møter i perioden 4. desember 2006 til 30. mai 2007. Protokollen fra det første møtet er påført «Unntatt offentlighet» med henvisning til offentlighetslovens § 5 om et organs interne saksforberedelse og § 5a om personlige forhold.

Utvalget sluttet å fungere etter at Frp forsommeren 2007 brøt samarbeidet med Ap og Høyre.

 – Utvalget ble nedsatt for å få fortgang i saker som alt var vedtatt. Det foreslo også noen nye saker og ga rådmannen instrukser, slik at han var bedre forberedt til møter i formannskapet, sier Per Egil Evensen, som var Frps medlem av utvalget.

– Jeg ble med i god tro. Men etter hvert ble det vel mye taktikkeri fra Arbeiderpartiets side. Det brukte utvalget til å forberede neste valg, sier han.

Rådmann Per Egil Pedersen har deltatt på alle møter både i dette og dagens underutvalg tilformannskapet. Kommunalsjef for teknisk og kultur, Åsmund Bråtekas, andre fra administrasjonen, samt ordfører Per Kristian Dahl (Ap) har deltatt i flere møter. Representanter for leverandører har møtt i saker de er har vært involvert i.

Som i dagens underutvalg består sakslistene i hovedsak av kommunale byggeprosjekter. Saksnumrene korresponderer ikke med kommunens øvrige saks- eller arkivsystem.

Her er noen eksempler på vedtak:

28. februar 2007:

Sak 1, Risum-undersøkelsen – Pacta as: «Utvalget besluttet å bevilge 45.000 kroner ekskl. mva. til å avslutte arbeidet.»

Sak 4, Asak skole: «Inglingstad/Törnquist og BORO skal ikke ha oppdrag for Halden kommune før undersøkelsesrapporten om Risum ungdomsskole foreligger. Begrunnelsen er at Inglingstad/Törnquist og BORO motsetter seg å samarbeide med Halden kommune for å bringe klarhet i problematikken rundt tak og ventilasjonsanlegg ved Risum ungdomsskole».

Vi har forelagt det siste vedtaket for advokat Marianne H. Dragsten ved Haavind advokatkontor.

– Vedtaket er mest sannsynlig i strid med regelverket for offentlige anskaffelser. Jeg kjenner ikke sakens bakgrunn, men manglende samarbeidsvilje i en situasjon er neppe nok til å avvise en leverandør, sier hun.

20. mars 2007:

Sak 3, Myhrene Invest as – kjøp av tomt: Rådmann gis fullmakt til å inngå kontrakt og velge leverandør for juridisk vurdering vedr. avtale mellom Nils Erik Gundersen/Halden prosjektutvikling og Halden kommune».

I den opprinnelige protokollen, som ble rettet i neste utvalgsmøte (28. mars) står det at «Leder gis fullmakt til å inngå kontrakt og velge leverandør». «Leder» viser her til utvalgsleder Svein Olaussen.

Sak 19, Gransking Risum: «Arne Scott sluttfører rapporten og tar kontakt med utvalget når arbeidet nærmer seg sluttføring. Det ble enighet om de økonomiske rammene for arbeidet».

 

3 Innsynsutvalget

Kommunal Rapport har ingen dokumenter fra det såkalte innsynsutvalget. Dette skal ha vært forløperen til formannskapets prosjekt- og saksutvalg. Svein Olaussen skal ha vært leder for innsynsutvalget også.

– Gjør ikke vedtak

Olaussen har i lang tid latt være å svare på henvendelser fra Kommunal Rapport, både på telefon og e-post.

Hans samarbeidspartnere Mons Hvattum (SV) og Morten Christoffersen (KrF) avviser begge at underutvalget til formannskapet gjør politiske vedtak «på bakrommet».

– Verken utvalget eller møtene er hemmelige. Utvalget rapporterer til formannskapet. Alle som følger med i formannskapets referater, vet at utvalget finnes, sier Hvattum, som har vært medlem av begge de to siste underutvalgene.

– Meg bekjent er det ikke fattet vedtak i utvalgene. De har bare forberedt saker til formannskapet, fortsetter Hvattum, som er SVs gruppeleder i Halden.

– Det kjenner ikke jeg til, svarer han videre, når Kommunal Rapport refererer vedtak der prosjekt- og saksutvalget instruerer rådmannen i valg av leverandør.

Hvattum sier prosjekt- og saksutvalget ble nedsatt for å følge opp store, kommunale byggeprosjekter.

– Det har vi hatt stor nytte av og spart millionbeløp på, sier han.

Også Christoffersen sier at underutvalget ikke fatter vedtak.

– Det utvalgetgjør, er å forberede saker som skal til behandling i formannskapet og å følge opp saker der det allerede foreligger formelle vedtak, sier han.

Stadige endringer

Også når det gjelder de politiske hovedutvalgene, har det vært stadige endringer i Halden. På kommunens nettside ligger en oversikt over «Faste utvalg 2007–2011». Den gjelder ikke lenger, fikk Kommunal Rapport vite 13. oktober. Vi fikk da tilsendt en ny. Listen på kommunens nettside er ennå ikke oppdatert.