Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Reagerer på kjønnsdelt svømming

Fremskrittspartiet og regjeringen er på kollisjonskurs i synet på kjønnsdeling i Oslo-skolen. Mens Frp mener gutter og jenter bør kunne svømme i samme basseng, maner det SV-styrte Kunnskapsdepartementet til respekt for mindretallet.

Ved Møllergata skole i Oslo må gutter og jenter ha gym og svømming hver for seg, av hensyn til muslimske elever. Til og med svømmelæreren må ha «riktig kjønn.»

- Som følge av innvandringen til byen oppsto problemstillingen med at muslimske jenter ikke fikk lov til å ha kroppsøving og svømming sammen med gutter. Da måtte skolen finne ordninger, sier skolens rektor Eva Kjøge til NTB.

Hun er selv nytilsatt ved skolen og har ennå ikke tatt stilling til om den årelange praksisen skal fortsette.

- Ordningen ble innført for mer enn ti år siden. Jeg startet her i august og ønsker å se hvordan dette fungerer før jeg eventuelt gjør endringer. Dette er en sak som også er viktig å diskutere med foreldrene, sier hun.

Reagerer

Rene gutte- og jenteklasser i kroppsøving og svømming kan være i strid med opplæringsloven. Der heter det at organiseringen av elever i grupper til vanlig ikke skal skje etter faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet finner imidlertid ingen grunn til å kritisere ordningen.

- Sømmelighetshensyn er blant de begrunnelsene som unntaksvis kan brukes for å dele elevene inn etter kjønn. Det handler om å ha respekt for mindretallet og den enkeltes rett til religionsutøvelse, sier hun til NTB.

Fremskrittspartiets skolepolitiske talsmann Anders Anundsen er uenig, til tross for at partiet prinsipielt er for kjønnsdeling som begrunnes pedagogisk.

- En skoleklasse skal ikke kunne deles inn på bakgrunn av religiøse overbevisninger. Det strider mot hvordan vi tenker skole i Norge. Ved siden av å tilby svømmeundervisning skal elevene skoleres i sosiale ferdigheter. Jeg liker ikke dette, sier Anundsen.

Skeptisk

Likestillings- og diskrimineringsombudet er i utgangspunktet skeptisk til inndeling av skoleklasser etter kjønn.

- Kjønn er normalt en altfor grov kategori til å dele mennesker inn i. Utgangspunktet må være en likeverdig utdanning, men dersom pedagogiske hensyn ligger til grunn, kan det være hensiktsmessig med kjønnsdeling, sier avdelingsdirektør Bjørg Unstad til NTB.

Ifølge Unstad er det viktig å lytte til elevene som ikke er religiøse også.

- Det er uheldig dersom kjønnsdelingen skaper en uforholdsmessig stor belastning for øvrige elever, sier hun.

Ved skolene Hersleb og Vahl på etnisk sammensatte Grønland i Oslo er det ikke kjønnsdelt undervisning i gym og svømming.

- Det har aldri vært noe stort tema hos oss. Her får elevene kle seg som de vil, og det har ikke kommet krav om kjønnsdeling. Enkelte elever deltar ikke, men de får tilbud om tilrettelagt svømmeopplæring for jenter utenom skolen, sier rektor Trine Haugen ved Vahl skole til NTB.

Måtte slutte

I fjor slo Fylkesmannen i Oppland fast at Kringsjå skole på Lillehammer handlet i strid med opplæringsloven etter å ha kjønnsdelt sjette trinn i tre fag - gym, kunst og håndverk og natur og miljø. Elevdelingen var pedagogisk begrunnet i et konfliktfylt klassemiljø der jentene var sterkt i mindretall.

- Riktignok er kortvarige inndelinger etter disse kriteriene lov, men halvannet år er ikke akseptabelt, sa fylkesmann Kristin Hille Valla og utdanningsdirektør Trond Johnsen til Gudbrandsdølen Dagningen i november.

Utdanningsetaten i Oslo har ingen samlet oversikt over omfanget av kjønnsdeling i grunnskolen.

- Vårt klare inntrykk er imidlertid at dette ikke forekommer i særlig grad, sier utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo til NTB. Hun mener ordningen ved Møllergata skole neppe bryter med opplæringsloven og peker på elevenes rett til tilpasset opplæring.

- Jeg har problemer med å se at det Møllergata skole gjør er en forseelse,sier hun.

(©NTB)