Iver Nordseth. Foto: Tidens Krav
Iver Nordseth. Foto: Tidens Krav
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Smølamannen fanget vinden

Uten vindmølleparken og den optimisme den har skapt i øykommunen Smøla, hadde det vært smått stell i havgapet. Men Iver Nordseths (V) pågangsmot har skapt ny næring og stolthet hos øyboerne.

Det var orkan første dag Iver Nordseth begynte som ordfører i 1992, og siden har det aldri vært stille rundt venstremannen på Smøla. Han har stått på for lokalsamfunnet sitt, og vil først og fremst bli husket som ordføreren som fikk landets første vindmøllepark til sin kommune.

De 66 vindmøllene var lenge Europas største vindmøllepark. Satsingen ga inntekter til kommunen som gjorde det mulig å få til andre prosjekter som idrettshall, kultursenter, helsesenter, ambulansebåt, stedsutvikling og et næringssenter. De siste ni årene har øyboerne også dratt til Kristiansund og laget show og markedsdag for byfolket. Et vitensenter om vindkraft er også etablert, og studenter, fagfolk og turister besøker senteret.

Offensiv spille

Når Nordseth nå gir seg som ordfører, etterlater han seg tydelige spor i lokalsamfunnet.

– Iver har vært primus motor for å få til disse investeringene. Ingen av tiltakene hadde vært realiserbare uten at han hadde gått i spissen for å få til et spleiselag mellom kommunen, fylkeskommunen, departementer og Statkraft, sier rådgiver Magne Gjernes i Smøla kommune.

Selv sier Iver Nordseth hele tiden «vi», når han ramser opp Smølas framganger.

– Vi må vel være så ubeskjedne å si at vi har hatt en snuoperasjon her ute de siste 10–15 årene. Vi har skiftet til en offensiv spillestil, og det har skapt optimisme og selvtillit hos folk, sier Nordseth. Han legger vekt på langsiktighet.

– Skal du få til noe, må du tenke langsiktig. Jeg ble nesten skremt da jeg kom i fylkestinget og så hvor kortsiktig all satsingen var, sier Nordseth.

Nordseth er født og oppvokst på Smøla, utdannet adjunkt og jobbet 17 år som lærer før politikken tok han. Når han nå går av som ordfører, fortsetter han videre med fylkespolitikk, og en liten deltidsjobb som næringskonsulent i kommunen. I kommunestyret har det skjedd et generasjonsskifte, og flere yngre politikere er villige til å ta over.

Nordseth har ikke klart å stoppe folkenedgangen på Smøla. Til det er for mange gamle som dør, og for få barn som blir født. Men en del tilbakeflyttinger og unge familier er det på øya, og folketallet er nå på rundt 2.200.

En framsynt mann

Det er ikke vanskelig å få noen til å si noe positivt om Iver Nordseth. Ordføreren i «byen», Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) mener Nordseth er framsynt, og den beste og mest markante politikeren Nordmøre har hatt på mange tiår.

– Han har gjort Smøla til det det er i dag: Et levende lokalsamfunn. Nordseth skjønte viktigheten av å satse på næring. Konfliktene rundt vindmøllene var langt mindre bekymringsfull enn mange trodde. Også der fikk han rett, sier Øyen.

Hadde Nordseth vært med i et annet parti, mener Øyen han kunne vært den beste samferdselsministeren landet kunne fått.

– Nordseth er samferdselsministeren på Nordmøre. Han er helt førsteklasses. Den skal stå tidlig opp om mårran som skal slå Iver Nordseth i samferdselsspørsmål, sier Øyen.

Som sin far er Nordseth venstremann, og han har alltid fått mellom 30 og 40 prosent av stemmene på Smøla. Han er klar over at han kunne nådd lenger om han hadde valgt et av de store partiene, men det har han ikke gjort. I stedet har han slåss med vinden på lille Smøla.

– Når du er interessert i politikk, er det ikke noe bedre enn å være ordfører. Men etter å ha vært på vakt 24 timer i døgnet i 20 år, skal det bli greit å ta det litt roligere, sier smølamannen.

Iver Nordseth (61)

Nominert til Årets kommuneprofil for å ha gjort Smøla til landets første vindmøllekommune, og dermed løftet lokalsamfunnet både næringsmessig og kulturelt.

Vært ordfører på Smøla i 20 år og sittet 28 år i kommunestyret. Han går på sin fjerde periode i fylkestinget i Møre og Romsdal, og jobber mest med samferdselsspørsmål.

Startet og leder Landssammenslutningen av Norske Vindkraftkommuner. I dag har de 40 medlemmer.