Vi ønsker å øke klimaengasjementet rundt om i kommunene, sier en av initiativtakerne, venstreordfører Runar Bålsrud fra Hurdal kommune. Arkivfoto: Britt Glosvik
Vi ønsker å øke klimaengasjementet rundt om i kommunene, sier en av initiativtakerne, venstreordfører Runar Bålsrud fra Hurdal kommune. Arkivfoto: Britt GlosvikBritt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordførere vil skjerpe bevisstheten om klima

Over en tredel av landets ordførere har undertegnet et klimaopprop – for å støtte regjeringen foran toppmøtet i Paris – og for å spre klimabevissthet i kommunene.

– Formuleringene i oppropet er runde, og ikke på noen måte bindende. Det er helt bevisst. Vi ønsker å få med flest mulige på laget og øke klimaengasjementet rundt om i kommunene, sier en av initiativtakerne, venstreordfører Runar Bålsrud fra Hurdal kommune, som onsdag var med på å overrekke oppropet til statsmininister Erna Solberg (H).

I oppropet, som er undertegnet av 159 av landets 428 ordførere, heter det at ordførerne vil arbeide for at lokalsamfunnene skal bidra positivt til verdens klimautfordringer. Det skal blant annet gjøres ved å senke utslippene fra transport, industri, næringsliv og private husholdninger.

Her kan du lese om da ordførere signerte oppropet i Eidsvollsbygningen tidligere i år.

– Ordførerne kommer fra alle typer kommuner og fra alle partiene, forteller Bålsrud.

Summen av handlinger

Solberg var tydelig fornøyd med initiativet.

– Selv om klimaet er et globalt spørsmål, er summen av handlingene lokalt viktig. Hvis man klarer å organisere lokalsamfunnene effektivt ved at man for eksempel bygger boliger rundt kollektivknutepunkter, vil man få ned utslippene, sier hun.

Det er i dag store forskjeller rundt om i Norge på hvor langt man har kommet i klimasatsing og klimaforebyggende tiltak, men Solberg mener ikke at det er ressursene ute i kommunene det står på.

– Først og fremst handler det om ha bevissthet lokalt for eksempel når det gjelder arealplanlegging og tilrettelegging for offentlig transport, mener hun.

Dårlig oversikt

Solberg mener heller ikke at det mangler gode kompetansemiljøer og rådgivning.

– Noen kommuner har kanskje ikke god oversikt over kompetansemiljøene, men her har fylkesmennene et ansvar med å veilede kommunene, sier hun.

Ordførerne kom med et ønske i etterkant av møtet:

– Det hadde vært hensiktsmessig å få på plass ordninger som belønner økonomisk kommuner som påviselig går i riktig klimaretning, f.eks. ved å få ned CO2-utslipp, sier høyreordfører Thore Vestby fra Frogn.

(©NTB)