Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug oppretter fem integreringsmottak for flyktninger og asylsøkere. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug oppretter fem integreringsmottak for flyktninger og asylsøkere. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fem kommuner får integreringsmottak

Regjeringen vil opprette integreringsmottak for flyktninger og asylsøkere i Bodø, Steinkjer, Kristiansand, Larvik og Oslo.

Det kunngjorde innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) onsdag.

Etablering av særskilte integreringsmottak var et av de viktigste tiltakene i integreringsmeldingen som regjeringen la fram i mai i år. Mottakene skal sørge for at innvandrere med fluktbakgrunn kommer raskt i arbeid og blir en del av lokalsamfunnet.

De første integreringsmottakene skal være på plass i løpet av året, og det er satt av 5,4 millioner til mottakene. Kommunene er valgt blant annet fordi de har et godt utgangspunkt for å tilby gode kvalifiseringstilbud til beboere.

– Hvert integreringsmottak vil utvikle en egen modell for blant annet organisering, drift og måter å jobbe og samarbeide på. Innenfor de ulike modellene skal det tas i bruk insentiver og sanksjoner som kan motivere beboere til innsats og til å oppnå resultater. De som ikke følger opp, vil bli flyttet til et ordinært mottak. Vi stiller tydelige krav til egeninnsats, sier Listhaug.

I Kristiansand er ordfører Harald Furre (H) godt fornøyd med at de er en av de utvalgte kommunene.

– Kristiansand har jo søkt om å få et integreringsmottak for vi tror det er et godt tiltak for å integrere flyktninger raskest mulig i det norske samfunnet og i vår by, sier Furre til NRK.

Et tverrpolitisk utvalg bestående av politikere fra opposisjonen og forskere har tidligere advart mot egne integreringsmottak.

(©NTB)