Statsminister Erna Solberg (H, t.h.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) åpnet nylig regjeringens nasjonale integreringskonferanse sammen. Solberg vil bruke det norske formannskapet i Nordisk ministerråd til å utveksle erfaringer i integreringspolitikken med våre nordiske naboland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H, t.h.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) åpnet nylig regjeringens nasjonale integreringskonferanse sammen. Solberg vil bruke det norske formannskapet i Nordisk ministerråd til å utveksle erfaringer i integreringspolitikken med våre nordiske naboland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixTerje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Solberg vil ha nordisk idédugnad om integrering

Nordiske land må lære av hverandre for å lykkes med å gjøre titusener av flyktninger til landsmenn, mener statsminister Erna Solberg (H).

Norge tok i fjor imot 31.000 asylsøkere, mens 163.000 kom til Sverige. Hvis halvparten av dem får opphold, betyr det at de to landene til sammen skal integrere omkring 100.000 av fjorårets ankomne.

Integrering og inkludering vil stå sentralt når Solberg tirsdag er i København for å presentere det norske programmet for lederskapet i Nordisk ministerråd i 2017.

NTB er kjent med at Solberg vil legge fram et bredt anlagt nordisk samarbeidsprogram for integrering. Målet er å få nye ideer for å lykkes med det som beskrives som en av vår tids store samfunnsutfordringer. Hun vil finne ut om de nordiske landene kan lære av hverandre.

– Kan vi lære av beste praksis? Hvordan gjør vi arbeidet med hvilke utdanninger vi godkjenner? Kan vi få noen stordriftsfordeler i slike spørsmål? sier Solberg til NTB.

Kan lære

Mens innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har advart mot «svenske tilstander» med parallellsamfunn, lovløshet og sosial uro i Norge, vil Solberg utveksle erfaringer med våre naboland, også Sverige.

Ifølge statsministeren har svensk integreringspolitikk vært mindre systematisk i introduksjons- og språkopplæring og derfor fungert dårligere enn den norske.

– Men på den andre siden har Sverige vært flink til å få innvandrere inn i arbeidsmarkedet, sier Solberg.

Hun har også sans for elementer fra svensk og dansk politikk, hvor mange kommuner har egne opplegg som fungerer bra for å få folk i jobb.

– Danmark har gjort veldig mye på å følge opp med aktiviteter, slik at man ikke bare er passivt på ytelser. Det gjelder ikke bare innvandrere.

Flere prosjekter

Sylo Taraku i tankesmia Agenda har pekt på at spredt bosetting, kontrollert og begrenset innvandring og bedre integreringstiltak for å hindre utenforskap er viktige tiltak for å lykkes med integrering.

Som nordisk formannskapsland vil Norge blant annet sette i gang et prosjekt for å finne effektive modeller for godkjenning av utenlandsk utdanning og jobberfaring.

Særskilte utfordringer er knyttet til integrering av barn. Norge vil starte opp et treårig prosjekt for å se på konkrete løsninger for å møte nordiske kommuners utfordringer med denne gruppen innen helse, utdanning, barnevern, bosetting og integrering.

Et annet prosjekt handler om hvordan kultur, frivillighet, idrett og organisasjonsliv kan bidra til integrering.

Solberg vil også legge vekt på å bygge nordiske allianser inn mot EU på asyl- og innvandringsfeltet.

– EU er veldig avgjørende for hvordan dette utvikler seg, sier hun.

(©NTB)