Stord-ordfører Harry Herstad er skuffet over at naboene i Fitjar sa nei til sammenslåing. Arkivfoto: Tone Holmquist
Stord-ordfører Harry Herstad er skuffet over at naboene i Fitjar sa nei til sammenslåing. Arkivfoto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kritiserer velgerne for nei-resultat

Velgerne i Fitjar stemte ikke med hodet, mener Stord-ordfører Harry Herstad (Ap). 

For to år siden sto Herstad side ved side med sammenslåingsmotstandere, da som rådgiver i Fagforbundet. Men som ordfører i Stord er han veldig skuffet over at naboene i Fitjar med soleklar margin sa nei til sammenslåing mandag.

– Det er nok mange som stemmer med hjertet, og ikke hodet. Det er mye følelser, sier Herstad til VG etter at valgresultatet ble kjent mandag kveld. Det er da de som stemte nei som ikke brukte hodet, ifølge Stord-ordføreren - som også har bakgrunn som rådmann i begge kommuner.

– De føler nok at vi er farlige fordi vi er større, men vi er ikke det. Vi ønsker å bygge en god kommune sammen, sier Herstad.

Det var radikalt forskjellig interesse for folkeavstemningen i de to kommunene. I Stord møtte bare 18,7 prosent av velgerne opp. Spørsmålet engasjerte mye mer i Fitjar, der hele 68 prosent avga stemme.

I Fitjar var reaksjonene etter at resultatet var klart at politikerne vil følge rådet fra innbyggerne.

- En klar røst fra fitjarfolket som vi i Ap vil følge. Det viser også at om en har truet med økonomiske virkemidler, har en ikke klart å snu fitjarbuen. Det er viktig å drive kommunen godt i framtiden. Det tror jeg vi skal få til, sier Agnar Aarskog (Ap) til Fitjarposten.