Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nei til Nord-Jæren kommune

Som ventet sa folk i Sandnes og Sola nei til storkommune med Stavanger - som nå ser mot øykommunene Rennesøy og Finnøy. 

Saken er oppdatert med alle resultater. 

Stavanger har gitt kommunenavnet, 230 millioner kroner i eiendomsskatt for å få enighet om et «prinsippdokument» for sammenslåing med Sandnes og Sola. I tillegg skal politisk og administrativ ledelse lokaliseres i det nye kommunehuset som bygges i Sandnes. I dag er det folkeavstemning i de tre kommunene.

Mye tyder på at det blir nei i Sandnes og Sola. En fersk undersøkelse i Stavanger Aftenblad viser 61 prosent nei i Sandnes og 67 prosent nei i Sola.

Stavanger – JA: 76 prosent sier ja til at Stavanger skal jobbe videre med å etablere en ny kommune sammen med andre, 21,2 prosent nei. Bare 47,7 prosent vil ha Sandnes og Sola som partnere, 29 prosent stemte nei og hele 22,4 blankt på Nord-Jæren. 

Sandnes – NEI: 81,4 prosent nei, 17,8 prosent ja. 31,2 prosent valgdeltakelse.

Sola – NEI: 82 prosent nei, 17 prosent ja, 1 prosent blankt.46 prtosent valgdeltakelse.

Les mer:Prinsippdokumentet for Nord-Jæren kommune

Nord-Jæren kommune ville blitt landets tredje største med 233.000 innbyggere. Begrunnelsen for å slå sammen de tre kommunene er ikke at de er for små, men at de utgjør ett sammenvokst byområde, ett bo- og arbeidsmarked. Kommunegrensene går på kryss og tvers av Norges største næringsområde – Forus, hvor blant andre Statoil har sitt hovedkontor. 

Ser mot øyene

Resultatet i Stavanger gir politikerne et klart mandat til sammenslåing med øykommunene Rennesøy og Finnøy. De tre har en intensjonsavtale. Rennesøy har folkeavstemning 1. juni og Finnøy 8. juni. 

Det er særlig Sandnes som stritter imot sammenslåing. Både ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er erklærte motstandere av sammenslåing med Stavanger, som de opplever seg jevnbyrdige med. I Sola har ordfører Ole Ueland (H) gått fra nei til ja.  

Sandnes har inngått avtale med Forsand, mens forhandlingene med Gjesdal ble brutt fordi de ikke ville fjerne eiendomsskatt på verk og bruk. Både Sandnes og Stavanger skal snakke med Strand.

Folkeavstemning i Lund

Eigersund, Lund og Sokndal i Dalane helt sør i Rogaland er blitt enige om en intensjonsavtale. Lund skal ha folkeavstemning i dag. Lund har også en intensjonsavtale med Flekkefjord.

I Sokndals innbyggerundersøkelse nylig var 53 prosent imot sammenslåing, mens 37 prosent var for. På en gradert skala var imidlertid 46 prosent «ganske positive». Ut fra en helhetsvurdering har rådmannen innstilt på sammenslåing til kommunestyret 13. juni.  

Lund - NEI: 76,6 prosent nei, 23 prosent ja. Av dem som stemte ja, ville 12,7 prosent ha Flekkefjord og 10,3 prosent Eigersund og Sokndal. Blant dem som stemte nei, stemte 31,4 prosent for Flekkefjord og 17,3 prosent Eigersund og Flekkefjord, dersom sammenslåing likevel skulle bli aktuelt. 50 prosent valgdeltakelse.