Nå kommer det folkeavstemninger på rekke og rad om sammenslåing. Ilustrasjonsfoto Jarl Fr. Erichsen, NTB Scanpix
Nå kommer det folkeavstemninger på rekke og rad om sammenslåing. Ilustrasjonsfoto Jarl Fr. Erichsen, NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oppfordrer til å si nei i dag

Innbyggerne må stemme nei til sammenslåing, oppfordrer seks partier i én av de to kommunene som i dag har folkeavstemning om spørsmålet. De neste ukene er det tett i tett med avstemninger.

Innbyggere i Klæbu i Sør-Trøndelag skal mandag stemme over om de vil bli en del av Trondheim kommune. Også i Hurum i Buskerud holdes det folkeavstemning om sammenslåing.

Hvis innbyggerne i Klæbu sier ja i folkeavstemningen, kan dette bli den første utvidelsen av Trondheim kommune på over 50 år, skriver Adresseavisen.

Klæbu har 6.000 innbyggere. Fra 2020 kan de bo i en bydel i Trondheim kommune. Ordfører Kirsti Tømmervold (Ap) anbefalte klæbyggen å stemme ja til sammenslåing da det ble holdt et folkemøte i april.

Oppfordrer til «nei»

I Hurum i Buskerud er spørsmålet om Hurum kommune skal slå seg sammen med Asker og Røyken, Drammensregionen eller om dagens kommune skal bestå som den er.

Seks partier som til sammen har flertall i kommunestyret, har like før avstemningen gått ut med en oppfordring om at innbyggerne skal stemme nei til sammenslåing, skriver Budstikka. Det dreier seg om gruppelederne i Ap, Venstre, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, KrF og SV.

– Vi har ingen konkrete faktabaserte holdepunkter for at ikke Hurum skal stå støtt på egne bein også i fremtiden, heter det i pressemeldingen.

Ordfører Monica Bratlie (H) er ikke overrasket over utspillet, ettersom både Ap og Sp i fjor gikk til valg på at Hurum kommune skulle bestå. Hun sier at hun håper på godt frammøte under avstemningen.

Nye supermandager

Regjeringen har gitt landets 428 kommuner frist til 1. juli i år med å fatte vedtak om sammenslåinger med nabokommuner. Derfor holdes det i vår en lang rekke folkeavstemninger i hele landet.

25. april ble omtalt som den første av flere «supermandager» i prosessen. Da ble det avholdt hele 23 folkeavstemninger i ulike kommuner. Resultatene sprikte - i omlag halvparten av kommunene sa innbyggerne ja til sammenslåing, og i den andre halvparten ble det nei. Valgdeltakelsen varierte voldsomt. Den eneste nye kommunen vi kan ane konturene av som følge av resultatene er en mulig sammenslåing av Eide og Fræna.

Også 23. mai og 30. mai omtales av flere som supermandag, da det skal holdes veldig mange avstemninger. I flere av disse kommunene åpner muligheten for å forhåndsstemme mandag.