Snillfjord. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Snillfjord. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil dele egen kommune

Rådmannen i Snillfjord anbefaler å dele opp kommunen i forbindelse med kommunereformen.

Kommunen har inngått tre ulike intensjonsavtaler og kommunestyret skal torsdag neste uke avgjøre retning.

Rådmann Arild Risvik argumenterer for sammenslåing i sin tilråding til politikerne. Han mener en “robust kommune” i praksis vil være nærmere 15.000 enn 5.000 innbyggere.

“Ut fra de sammenslåingsalternativene som foreligger, kan rådmannen ikke se at lokaldemokratiet vil bli svekket i særlig grad. De eventuelle ulemper som kan oppstå, kan med enkle virkemidler kompenseres. Samfunnsutviklingen med bedrede kommunikasjoner både fysisk og digitalt, tilsier at innbyggerne tåler noe øket avstand til sentra uten at deres muligheter for deltakelse og behov for tjenester blir særlig svekket. 

Basert på resultatene i innbyggerundersøkelse, der over 80 prosent deltok, konkluderer rådmannen med at det er et tydelig signal om at kommunen må kunne deles i tre deler: én del som går til Hitra, en til Hemne og en til Orkdal.

Ifølge innbyggerundersøkelsen sa bare 19 prosent at kommunen må bestå som i dag, mens 42 prosent ønsker å gå til Orkdal - et alternativ som også inkluderer flere andre kommuner. I den delen av kommunen som sokner til Hitra er det imidlertid overveldende flertall for å gå dit. I den delen som ligger nær Hemne er folk delt omtrent på midten i ønsket om å gå mot Hemne og mot Orkdal.

Avisa Sør-Trøndelag tolker rådmannens innstilling som at han følger innbyggernes ønsker.