– Det beste argumentet for at øykommuner skal forbli egne kommuner er at det blir lang distanse for å delta i lokaldemokratiet, og at folk på fastlandet kjenner for dårlig til forholdene på øyene, sier Helge André Njåstad. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
– Det beste argumentet for at øykommuner skal forbli egne kommuner er at det blir lang distanse for å delta i lokaldemokratiet, og at folk på fastlandet kjenner for dårlig til forholdene på øyene, sier Helge André Njåstad. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Gode argumenter for at øykommuner kan slippe sammenslåing

Kommunalkomiteens leder Helge André Njåstad (Frp) kjemper for kommunereformen på Stortinget, men stemte nei til sammenslåing hjemme i Austevoll. Han mener det finnes gode argumenter for at øykommuner skal fortsette som egne kommuner.

Njåstad sitter i kommunestyret hjemme i Austevoll ved siden av å være stortingsrepresentant. Han var ordfører i hjemkommunen fra 2003 til 2013, og et enstemmig kommunestyre i Austevoll stemte mot sammenslåing med kommunene rundt Bjørnefjorden som er Os, Fusa, Tysnes og Austevoll. Per i dag finnes det ingen båtforbindelse til noen av de tre andre kommunene. Ferja går mellom Bergen og Austevoll. Det var en av årsakene til at Njåstad og kommunestyret sa nei.

– Skulle vi sagt ja til sammenslåing nå, måtte vi altså kjøre gjennom Bergen for å komme til vår fastlandsdel av kommunen. Det er ikke særlig praktisk, sier Njåstad til Kommunal Rapport.