Kommunereformen straks i mål

Kommunestruktur. Vi ser nå det endelige resultatet av regjeringens kommunereform, etter avtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre på Stortinget. Fire steder er det ennå uavklart.
Se klikkbart kart i bunn av artikkelen.

Helt siden regjeringen rullet i gang kommunereformen i 2014, har Kommunal Rapport fulgt utviklingen i vårt reformkart. Våren 2016, da de lokale prosessene pågikk for fullt, ble reformkartet oppdatert ukentlig.  

Enigheten på Stortinget sist uke gjør at vi nå kan slå fast hva som blir resultatet av reformen – i denne stortingsperioden. Valget avgjør om reformen fortsetter eller blir reversert. Enkelte steder er situasjonen fortsatt uklar.  

  • 27 kommuner omfattes av de åtte sammenslåingene hvor stortingsflertallet er enig om å overprøve lokale vedtak i en eller flere av kommunene.
  • 10 av disse kommunene har fattet klare nei-vedtak. De andre ønsker sammenslåing, men ikke nødvendigvis den løsningen stortingsflertallet vil vedta.
  • 11 av disse kommunene har gjort gjensidige vedtak om sammenslåing, som Stortinget ønsker å utvide. Spydebergs vedtak er inkludert, selv om det er uklart.
  • 88 kommuner har i tillegg gjort gjensidige vedtak om sammenslåing. Det inkluderer Sandefjord, Stokke og Andebu, som allerede har gått sammen.
  • 49 kommuner har vedtatt at de ønsker sammenslåing, men mangler partnere.
  • 5 kommuner er ennå i en forhandlingsfase.
  • 259 kommuner har vedtatt å fortsette som egne kommuner, og blir ikke overprøvd av Stortinget.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Les mer om partikkel og artikkelkjøp her

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!