Hurum kommune benyttet anledningen under Trebåtfestivalens folkefest til å drive kampanje for alkovett. Foto: Av-og-til
Hurum kommune benyttet anledningen under Trebåtfestivalens folkefest til å drive kampanje for alkovett. Foto: Av-og-til
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Kommunene som går foran

Noen kommuner har bedre alkovett enn andre. Suksessen handler først og fremst om lokale ildsjeler og godt samarbeid.

Alkoholforebygging er en del av kommunenes folkehelsearbeid. Det handler om å redusere de negative konsekvensene alkohol har for samfunnet; alkovett hos folk flest.

Budskapet om at det er viktig med godt alkovett, gjør lokal alkoholforebygging enklere å iverksette.

Noen kommuner skiller seg positivt ut og har mer bevisste innbyggere enn i resten av landet. AV-OG-TIL-kommunene jobber etter en spesiell metode og oppnår gode resultater, som kommer særlig barn og unge til gode.

På oppdrag fra AV-OG-TIL utfører Ipsos målinger om folks holdninger til alkohol i forskjellige situasjoner. Målingene viser at i alle situasjoner vi spør om, har innbyggerne i AV-OG-TIL-kommunene bedre holdninger enn i resten av landet både når det kommer til alkoholbruk sammen med barn og promillekjøring med bil eller båt.

Samarbeidsprosjektet er utviklet gjennom forsking og mange års kommunesamarbeid.

Det kan være utfordrende å snakke om de negative sidene av alkohol. De som jobber med forebygging i AV-OG-TIL-kommuner, sier at AV-OG-TILs metode og tilnærming er noe nytt – noe de har ventet på. Budskapet om at det er viktig med godt alkovett, gjør lokal alkoholforebygging enklere å iverksette.

Modellen det lokale forebyggingsarbeidet bygger på, er utarbeidet av AV-OG-TIL i samarbeid med kompetansesentrene for rus. Her kombineres innsats fra det offentlige, næringslivet og frivillige organisasjoner. Et eksempel er fra Stord, der kommunen gikk sammen med lokalavisa og bakeriet, og snakket med båtfolket om alkovett til rors, samtidig som de delte ut avis og nystekte rundstykker over båtrekkene i marinaen.

Noe av det første Dønna gjorde etter å ha blitt AV-OG-TIL-kommune, var å ta initiativ til et samarbeid med lensmannskontoret for å få bukt med promillekjøringa på øya. Samarbeidet og ekstra promillekontroller ble lagt merke til blant innbyggere og lokalpresse.

AV-OG-TIL-kommunene jobber forskjellig. Noen er drivende gode til å gjennomføre etablerte aktiviteter i tilknytning til AV-OG-TILs kampanjer, andre legger til lokaltilpassete aktiviteter. Som for eksempel Hurum, som benyttet anledningen under Trebåtfestivalens folkefest til å heise et stort alkovettflagg på rådhuset i Sætre.

Sarpsborg har vært en AV-OG-TIL-kommune siden 2004. De har jobbet med alkovett i fritidsbåter, sammen med barn, i trafikken og ved graviditet. Alkovett er et godt kjent for kommunens innbyggere. Hele 82 prosent sier de kjenner til begrepet.

Det har kanskje å gjøre med at kommunens koordinator og arbeidsgruppe har vært gode til å snakke med innbyggerne om alkovett i alle mulige situasjoner – fra stands på bibliotek, kommunehus, vinmonopol og festdager, til promillekontroller med politiet og å flagge seg inn i TV-rutene da NRKs Sommerbåt seilte forbi.

Alkovett handler om at du tenker på om du vil drikke, og i tilfelle hvor mye, før du gjør det – å tenke over hva som er bra for deg, og ikke minst de rundt deg. Det dreier seg om å unngå at folk rundt utsettes for fare eller opplever usikkerhet. Alkovett er derfor å ta hensyn.

AV-OG-TIL håper at flere kommuner blir med på denne viktige dugnaden som kan bidra til tryggere lokalsamfunn.