Kommunestyrene bør eksperimentere med organisering og arbeidsmåter, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Bjørn Erik Olsen
Kommunestyrene bør eksperimentere med organisering og arbeidsmåter, mener Kommunal Rapport. Illustrasjonsfoto: Bjørn Erik Olsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Vi må ha fornyelse

Viktig og spennende forsking på lokalpolitisk lederskap sparkes nå i gang, under ledelse av professor Signy Irene Vabo ved Universitetet i Oslo. 

Håpet er at resultatene skal inspirere kommunestyrer til å eksperimentere med organisering og arbeidsmåter – og utvikle sitt politiske lederskap til det beste for lokalsamfunnet. Det håpet deler vi.

I Danmark førte kommunereformen til nye tanker om politikerrollen og det politiske arbeidet, forteller Vabo, som selv ledet den norske regjeringens ekspertutvalg for kommunereformen. Vi er så enig med henne i at de strukturelle endringene i kommunesektoren er en god anledning til å vurdere om det kan være bedre måter å styre på enn det vi er vant til. Det er ikke noe å nøle etter.

Det er trolig berikende for forskingsprosjektet at det skal være et samarbeid mellom forskere ved universitetene i Bodø, Roskilde og Oslo. Nå er forskerne på jakt etter gode eksempler, slik vi skriver i denne avisa. Fins det store innovatører innen kommunepolitikken? Det blir interessant å se det samlete bildet. Kan hende kan tilsynelatende små justeringer vise seg å være grep som får avgjørende betydning for lokaldemokratiet.

I Nye Sandefjord ser vi for eksempel at politikerne vil etablere et nytt hovedutvalg for næringsutvikling, i tråd med de politiske prioriteringene i den nye kommunen. Mange kommuner som skal slå seg sammen, har avtalt å etablere nærdemokratiordninger. Forsking viser at ett suksesskriterium for slike ordninger er at de knyttes til det lokalpolitiske beslutningssystemet.

I tillegg til at reformen vil være en sterk driver for endring, vil naturlig nok også den digitale utviklingen være det. Teknologi vil påvirke også de folkevalgtes hverdag. Erfaring fra én kommune som andre kan lære av på dette området, blir ikke minst avgjørende.  

Vi trenger fornyelse – også i lokaldemokratiet. Det er de folkevalgte som skal bestemme hvordan det best kan skje for hver kommune. Det er de som skal utøve lokalpolitisk lederskap med visjoner og prioriterte budsjetter. Slik kan de virkelig bidra til å utvikle lokalsamfunnet.