Henry Tendenes bruker sommeren på å ta vannprøver. Foto: Privat
Henry Tendenes bruker sommeren på å ta vannprøver. Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Trosser temperaturen for å oppnå internasjonal status

Varaordfører i Gjesdal, Henry Tendenes (63), kaster klærne og hopper i iskaldt hav for at Jærstrendene skal få internasjonal stjernestatus, såkalt Blått Flagg.

Tendenes har brukt store deler av sommeren til å ta vannprøver på ulike steder.

Sommerpraten

Hvem: Henry Tendenes (63)

Hva: Varaordfører i Gjesdal i Rogaland

Hvorfor: Våger seg ut i iskaldt vann, gang på gang, for at Jærstrendene skal få den internasjonale miljøsertifiseringen Blått Flagg.

– Blått Flagg, hva betyr det og hvorfor er det så viktig at jærstrendene får blått flagg?

– Det er en internasjonal merkesak, et symbol på at stranda er ren, både i forhold til rent vann, men også i forhold til omgivelser. Jeg er styreleder i Friluftsrådet, og det har vært lokalt engasjement rundt saken en stund. For noen år siden ble det pekt på at ingen av jærstrendene hadde denne statusen, men de burde hatt det. Jeg har hatt en dialog med nabokommunen Klepp og vi har kommet fram til at dette må vi få til.

– Hva må til for å få internasjonal status?

– Det skal foreligge 20 vannprøver de siste fire årene. Vi måtte ta alle 20 på en gang for å kunne skrive søknad i vinter og få blått flagg neste år. Vannprøvene skal tas mellom begynnelsen av juni til slutten av august.

– Hvor mange vannprøver har du tatt, så langt?

– Jeg har vært ute 15 ganger og har fem igjen. Jeg går ut cirka 50 meter og tar prøvene på 1 meters dybde. Jeg vasser og svømmer litt hvis det er mulig.

– Hvordan er badetemperaturen?

– Det har omtrent ikke vært badevær i sommer, og jeg merker forskjellen på 12 og 17 grader. Når du er nede i 12 grader så kjennes det ut som kniver i føttene. Så det har vært et par ganger hvor det ikke var så behagelig.

– Hvordan ble resultatet?

– Veldig bra! Prøvene oppfyller kravene som er satt som europeisk standard. Vannet er krystallklart, nesten så perfekt som du kan få det i forhold til renhet.

– Bortsett fra å være i vannet, hva har du ellers gjort i sommer?

– Jeg har vært fungerende ordfører i Gjesdal. Sommeren er en rolig tid, så det har vært stort sett bare å svare på et par telefoner. Så har jeg hjulpet litt til i Stavanger med å jobbe litt på kaia for Norled ferjeselskap. Jeg har avløst en som har ferie, med godsekspedering og litt truckkjøring. Og når 200.000-300.000 turister skal reise til Prekestolen så blir det en del svar på spørsmål som «is this the ferry to…». Det er kjekt å vise fram Jæren og være guide. Jeg har også vært i hagen på sommerhuset på Rennesøy. Hage er hobby.

– Får du tid til å lese noe i sommer?

– Nei, i sommer har jeg ikke tid til å lese. Jeg har lest noen reisebrosjyrer om Provence.