– Det blir enklere for offentlige etater å gjøre innkjøp. Det blir også enklere for særlig små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransene, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en uttalelse. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
– Det blir enklere for offentlige etater å gjøre innkjøp. Det blir også enklere for særlig små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransene, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en uttalelse. Foto: Nærings- og fiskeridepartementetNærings- og fiskeridepartementet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Doffin-grensen heves til 1,1 millioner

Grensen for å lyse ut offentlige innkjøp i den nasjonale anbudsdatabasen heves fra 500.000 til 1,1 millioner kroner. Endringen møtes med kritikk fra NHO.

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser, opplyser departementet torsdag.

– Det blir enklere for offentlige etater å gjøre innkjøp. Det blir også enklere for særlig små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransene, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en uttalelse.

Fjerner forhandlingsforbud

Anbudsgrensen heves fra 500.000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge dagens detaljerte regler.

En annen endring er at forhandlingsforbudet fjernes. Forbudet innebærer at det ikke er lov å endre eller forsøke å endre tilbudene i en anbudskonkurranse gjennom forhandling. Når forbudet fjernes, kan leverandører og oppdragsgivere gå i dialog.

– Tilbakeskritt

Næringspolitisk direktør i NHO Ingebjørg Harto sier regelendringene innebærer en forenkling for innkjøperne og for de faste, og gjerne store, leverandørene.

– Men det gir store utfordringer og er et stort tilbakeskritt for mindre bedrifter som ønsker å delta i konkurranse om å få levere til det offentlige, sier Harto.

Hun mener anbudsgrensen på 1,1 millioner kroner er satt for høyt.

– Små bedrifter vil kunne risikere å aldri komme til forhandlingsbordet, med mindre de er oppdragsgivers foretrukne leverandør, sier Harto.

Endring for helsetjenester

Departementet opplyser også onsdag at de endrer reglene for helse- og sosialtjenester. Kun anskaffelser over 6,3 millioner kroner må kunngjøres.

I tillegg ser departementet nærmere på ideelle organisasjoner muligheter til å være leverandører av helse- og sosialtjenester. Departementet opplyser også at en ny forskrift om plikt til å bruke lærlinger, ble sendt på høring denne uken.

Etter planen skal de nye forskriftene gjelde fra 1. januar 2017.

(©NTB)