Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdomsrepresentanter gjør felles sak

Ungdom som er med i barn og unges kommunestyrer har slått seg sammen i et nettverk for å utveksle ideer og erfaringer. Håpet er at ungdomsforumet får representanter fra hver kommune.

Møte- og talerett på Stortinget, obligatoriske lyttekurs for voksne, lavere aldersgrense for stemmerett ved kommunevalg og frie skolevalg. Dette er saker som det nystartede ungdomsnettverket skal jobbe for.


Ungdomsforumet skal være upolitisk og ikke bygges opp som en tungrodd, byråkratisk organisasjon.


Hovedhensikten med det nystartede ungdomsnettverket er å utveksle erfaringer med hverandre og bidra til en smitteeffekt i de kommuner som ennå ikke har egne kommunestyrer for unge.


Informasjonsutvekslingen skal fortrinnsvis skje på Internett, slik at alle som er interessert kan følge med. I alt 36 kommuner har i dag gitt barn og unge en mulighet for medvirkning i planprosesser. To modeller som kommunene kan hente ideer fra er Porsgrunn-modellen og modellen som brukes i Evenes, Tjeldsund og Skånland, og som kalles ETS-modellen.


Disse kommunene har valgt å organisere de unges innflytelse på litt forskjellige måter. I Porsgrunn er det elevrådene som fungerer som ungdomsråd og som tar opp saker som gjelder nærmiljø og skole. Disse har også direkte forhandlinger med ordføreren og noen politikere om hvordan pengepotten skal brukes. Ungdomsrådene er også høringsinstanser i ulike plansaker som berører barn og unges hverdag.


I de tre nordnorske nabokommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland har ungdom egne plasser i kommunestyrene. De blir valgt inn gjennom postkortavstemning blant ungdom og er partipolitisk nøytrale. De har tale- og forslagsrett i kommunestyret, men ikke stemmerett. I tillegg samarbeider ungdommene i kommunene i et felles ungdomsråd.


Ungdomsnettverket skal ikke være noen politisk broilerfarm! Forumet skal være partipolitisk nøytralt, var ungdommene enige om.

Skrevet av: Ingun Larsen