Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Trygge barn i døgnåpen barnehage

- Dette er en veldig nyttig ordning som sparer foreldrene for å skulle mase på familie og venner om barnepass, sier den norske pedagogen Hege Tusvik ved døgnbarnehagen Vartov i København.

Vartov ble i fjor høst, som et toårig eksperiment, omdannet til døgnåpen barnehage som holder åpen året rundt. Av de 60 barna er det omkring 15 som med jevne og ujevne mellomrom overnatter der.


- Behovet er klart til stede, vi har lange ventelister fra hele byen. Det er veldig nyttig for foreldre med uregelmessige arbeidstider, fordi de kan få barnet passet ett sted, forteller barnevernspedagogen Hege Tusvik fra Bergen.


Få problemer
Klokken er fem en vanlig ettermiddag. Mange barn er hentet, men ennå summer det av liv på blå og rød stue. Vartov har siden mai i fjor holdt åpent til klokken ni om kvelden, og opp mot tredjedelen av barna blir hentet mellom sju og ni. Klokka seks disker personalet opp med middag. Fire barn skal sove her denne natta.
- Vi har nesten aldri problemer. Omgivelsene er kjente, de voksne er kjente, og vi gjør mye ut av at barna skal oppleve det mest mulig som hjemme, sier Tusvik.
- Det er mest sykepleiere, kelnere, jernbane-ansatte og først og fremst enslige som har behov for en slik barnehage. Det er en innlysende idé med de ukurante arbeidstidene som mange har i dag. Men det er fortsatt så nytt, at jeg føler at en del foreldre er reserverte.


Flere overveier
For eksempel er det ikke uvanlig at foreldre kommer og henter sine sovende barn ved 23-24-tiden og bærer dem ut i bilen. , forteller Tusvik.
- Vi hører ofte ute i byen at det er synd på de barna som ikke får sove hjemme i sin egen seng, supplerer hennes kollega, pedagog Mona Lindholdt. - Men det er helt misforstått. Barna kjenner oss jo fra de er helt små. - «Våre» foreldre har dessuten flere «våkne» timer sammen med sine barn enn 9-4-foreldre.
-I dag er det mange kommuner som overveier slike barnehager. I København ligger det i luften at det skal komme en for hver bydel,.


Nattbarnehager uproblematisk for barna
- Det er mulig å gi barn et liv av kvalitet i en døgnåpen daginstitusjon. Foreldrene opplever generelt at barna er trygge og glade i forbindelse med kvelds- og nattoppholdet.
Denne opplevelsen deles av pedagogene. Flere av pedagogene fremhever at de om kvelden, i høyere grad er i stand til å imøtekomme barnas behov for omsorg. Pedagogene føler en større nærhet i kontakten til døgnbarna. Det er heller neppe tvil om at barna føler denne særlig tette kontakten såvel til pedagoger som andre barn, og at det i den forbindelse utvikles særlig tette relasjoner.
Slik konkluderer forskerne Merete Aasborg og Sven Thyssen fra Danmarks Pedagogiske Institut sine erfaringer i forskningsrapporten “Mig skal sove her i nat. De har gjennom to år observert og intervjuet barn, pedagoger og foreldre ved døgnbarnehager.
Det fremgår i rapporten at mange foreldre opplever en dårlig skjult indignasjon fra omgivelsene. Men alle de intervjuede foreldrene gir uttrrykk for at de omgående ville søke annet arbeid om barna ikke trivdes i den døgnåpne institusjonen.

- «Våre» foreldre har flere våkne timer med barna ennfrelste 9-4-foreldre, sier Vartovs leder, Fransiska Tvede.

- Vi får ofte høre at det er synd på barna som ikke får sovehjemme, forteller pedagog Mona Lindholdt.

Skrevet av: Ole Martin Larsen