Solveig Horne påpeker at det er utfordringer i enkelte kommuner når det gjelder barnevern, men vil ikke uttale seg konkret om saken hvor en 13 år gammel jente døde. Foto: Terje Lien
Solveig Horne påpeker at det er utfordringer i enkelte kommuner når det gjelder barnevern, men vil ikke uttale seg konkret om saken hvor en 13 år gammel jente døde. Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Horne: Kommunetoppene må engasjere seg i barnevern

Ordførere og rådmenn må forsikre seg om at barnevernet i kommunen er forsvarlig, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

– Det er viktig at det settes på dagsorden ute i kommunen. Kommunenes øverste ledelse må engasjere seg i barnevernstjenesten og se på hvordan den fungerer, sier statsråden til NTB.

Om saken der en 13 år gammel jente ble funnet død nyttårsaften, sier hun:

– Dette er en hjerteskjærende sak, som berører oss alle.

Horne understreker at hun ikke kan kommentere saken, utover å vise til at politiet etterforsker og at Fylkesmannen har opprettet tilsyn.

Hun påpeker at det er utfordringer i enkelte kommuner når det gjelder barnevern.

Etter å ha varslet om mobbing på skolen, flyttet 13-åringen og moren fra Bærum til en hytte i Valdres i høst. Kort etter meldte de igjen flytting til Oslo.

På spørsmål om det at en familie flytter kan skape problemer for oppfølgingen av utsatte barn, svarer Horne:

– Barnevernstjenesten har plikt til melde fra til en annen kommune om de er bekymret for et barns omsorgssituasjon.

Statsråden mener reglene er klare og påpeker at det er sendt ut både rundskriv og veileder til kommunene om dette. Når barnevernet i familiens nye kommune får en slik bekymringsmelding, har de en frist på seg for når de skal undersøke saken.

– Det er kommunenes ansvar å påse at de følger fristene, konstaterer Horne.

Hun mener dette blant annet handler om kunnskap om reglene og vite hvordan det skal praktiseres.

(©NTB)