Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil gi 16-åringer stemmerett

-Jeg håper Romsås kan bli prøvebydel slik at 16-åringer kan få stemmerett, sier leder av Romsås barne- og ungdomsråd Karen-Marie Skarshaug. Det har hun fått med seg bydelsutvalget på.

16-åringen er selv meget politisk engasjert, og hun er sikker på at andre 16-åringer har gjort seg opp en mening om hvem de vil stemme på.


-Hvis 16-åringer fikk stemme tror jeg engasjementet vil øke, sier Skarshaug som hiver seg på debatten om ungdom og lokalpolitikk som Kommunal Rapport har dratt i gang. I ungdomsrådet i hennes bydel er de fem ungdommer som får være observatører i bydelsutvalget. De får også stille spørsmål sammen med resten av publikum i åpen halvtime.


-Jeg tror kommunestyrene kan ta opp flere ungdomssaker hvis 16-åringer fikk stemmerett, sier Skarshaug.


I bydelsutvalget på Romsås var det Høyre og Fremskrittspartiet som dannet flertall for beslutningen. Skeptikerne stemte imot fordi de mente det var valgteknisk umulig, men alle mente ungdomsrådets utspill var nødvendig.


Kommunaldepartementet har ikke tidligere fått søknader om stemmerett for 16-åringer. Men det kan bli vanskelig å få innvilget. SVs Kristin Halvorsen har tidligere tatt opp senking av stemmerettsalderen i Stortinget. Departementet svarte den gang at dette ikke kunne tas opp som en dispensasjon fra valgloven. Det er det ikke hjemmel for.

Leder av barne- og ungdomsrådet i Romsås i Oslo, Karen-Marie Skarshaug, vil ha stemmerett for 16-åringer.

Skrevet av: Tone Holmquist tlf:22947898