- Ungdom møter mennesker, ikke systemer, sier forsker Guro Ødegård. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
- Ungdom møter mennesker, ikke systemer, sier forsker Guro Ødegård. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdom reddes av enkeltpersoner

Enkeltpersoner som ser ungdom med vanskeligheter er det som hindrer at de dropper ut av skolen, ifølge forsker Guro Ødegård.

Fakta

30 prosent av elevene som begynner på videregående opplæring i Norge, har ikke fullført utdanningen etter fem år– dette tallet har vært stabilt over tid.

I oktober 2015 var det 127.000 arbeidsledige i Norge.

Over 700.000 personer i arbeidsfør alder mottar helserelaterte ytelser.

Psykiske lidelser er registrert som hovedårsak til omtrent en tredjedel av alle uførepensjoner.

KS har valgt utenforskap som hovedtema på sitt kommunalpolitiske toppmøte som startet mandag i Kristiansand. Lokalpolitikere, stortingspolitikere, rådmann og andre beslutningstakere skal diskutere i to dager hvordan de kan sørge for større inkludering.

Se Landstinget live!

Det store frafallet fra videregående skole er det største problemet når det gjelder utenforskap. Det mener lokalpolitikere og kommunalt ansatte over hele landet som har diskuterte hva de kan gjøre for å hindre utenforskap.

- De blir sett

På konferansen på Kristiansand fortalte forsker Guro Ødegård ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) hva ungdommene selv mener hindrer at de slutter på skolen.

- De forteller om navn. Det er en lærer, en veileder eller en ansatt i skolehelsetjenesten. Det er ikke posisjon som er viktig, men det at en ansvarlig voksen så dem. De fungerer som døråpnere og veivisere. Ungdom møter mennesker, ikke systemer, sa Ødegård.

Følg KS sitt landsting og kommunalpolitisk toppmøte i Kommunal Rapport! Vi gir deg informasjon og anaylser på nett om det siste som skjer og kjører debatter på web-tv.