Sp-representant Ivar Odnes i valgkomiteen diskuterer ledervalget med KS-nestleder Bjørn Arild Gram og andre etter gruppemøtet i Senterpartiet tirsdag kveld. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Sp-representant Ivar Odnes i valgkomiteen diskuterer ledervalget med KS-nestleder Bjørn Arild Gram og andre etter gruppemøtet i Senterpartiet tirsdag kveld. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sp heller mot Helgesen

Senterpartiet ser ut til å støtte gjenvalg av Gunn Marit Helgesen (H) som KS-leder, tross kraftig lobbyvirksomhet fra Ap. Sp kan få en ekstra plass i hovedstyret.

Etter at KS’ landsting ble avsluttet for dagen tirsdag ettermiddag, gikk partiene i gruppemøter for å diskutere ledervalget. Det store spørsmålet er hvem av lederkandidatene Senterpartiet lander på å støtte – Høyres Gunn Marit Helgesen eller Arbeiderpartiets Mette Gundersen?

Gunn Marit Helgesen (57)

  • Høyre
  • Leder i KS fra 2012, styremedlem fra 2008
  • Fylkesordfører i Telemark 2003–2011, gruppeleder fra 2011
  • Fylkesvaraordfører 1995–2003
  • Kommunestyremedlem i Porsgrunn 2011-2015, vara fra 2015
  • Leder i Telemark Høyre siden 2010

Ap ble den store valgvinneren i fjor høst, og har nær halvparten av ordførerne. Derfor har de med partisekretær Kjersti Stenseng i spissen jobbet hardt for at partiet skal få KS-lederen. Men Senterpartiet har ikke villet gi noe forhåndsstøtte.

På landstinget på Kilden kulturhus i Kristiansand har flere godt informerte kilder i Senterpartiet sagt til Kommunal Rapport at partiet trolig vil støtte Helgesen.  

Sp-mandat til forhandlerne

Litt over klokka seks kommer Sp-delegasjonen på landstinget ut av gruppemøtet på Caledonien Hotell.

Partiets mann i valgkomiteen, fylkesvaraordfører Ivar Odnes fra Oppland, er ikke veldig meddelsom.

– Vi har hatt en god diskusjon nå, og gruppa har gitt en retning til oss som skal forhandle i valgkomiteen. Vi har ryggdekning i partiet.

– Kilder i Senterpartiet sier dere vil støtte Helgesen?

– Det er visst mye rykter som går, humrer han.

– Har Senterpartiet fortsatt ikke noen egen lederkandidat?

– Ikke foreløpig, men vi er åpne for å diskutere det, sier Odnes, og åpner dermed for at det kan komme en ny kompromisskandidat.   

Han er på vei til et nytt møte i valgkomiteen, før landstingets festmiddag. Trolig blir det en kort middag på dem, og mer møtevirksomhet.

– Vi har satt av kvelden, så skal vi ha et forslag klart til landstinget i morgen tidlig.

Helgesen tyngre

Mette Gundersen

  • Arbeiderpartiet
  • Første nestleder i KS fra 2012
  • Kommunestyret i Kristiansand siden 1999, nå gruppeleder
  • Varaordfører i Kristiansand 2007–2011
  • Vara til Stortinget 2001–2005
  • Statssekretær i Kulturdepartementet 2005-2007

Etter det Kommunal Rapport har fått opplyst, støttet Sp Helgesen mot Gundersen også for fire år siden. Det ble da ikke offentlig kjent fordi valgkomiteen kom fram til en såkalt «omforent» løsning på bakrommet.

Sp-delegatene erkjenner at Helgesen ikke taklet lærerstreiken spesielt godt, men de mener hun har vokst som KS-leder og at hun derfor bør få fortsette en periode til.  

Flere i Sp sier de oppfatter Helgesen som «tyngre» enn Gundersen. Den litt upresise karakteristikken bygger blant annet på at Helgesen har vært fylkesordfører i to perioder, mens Gundersens høyeste lokalpolitiske verv er varaordfører.

Aktiv lobbing

Flere Sp-delegater forteller at Ap-toppene har vært svært aktive i sin lobbyvirksomhet i Kristiansand, for å få dem til å støtte Gundersen som KS-leder. Ap la sitt sentralstyremøte til Kristiansand mandag, og på tapas-samlingen i Kilden kulturhus mandag kveld deltok både partisekretær Stenseng og nestleder Trond Giske i lobbingen mot Sp-delegatene.

I Ap er de skuffet over at de rødgrønne partnerne i Sp ikke vil støtte deres lederkandidat. Men de tradisjonelle politiske blokkene er delvis opphevet i KS. KS er en interesseorganisasjon basert på politisk konsensus. Det er alle partier enige om, men flere i Sp er usikre på om Ap vil bruke KS mer partipolitisk fram mot stortingsvalget i 2017.

I Ap argumenterer de med at KS vil ha størst handlingsrom i forhold til regjeringen med en leder fra Ap. De mener det kan være nyttig å ha den muligheten i tiden framover, når det kan bli uenighet med kommunene om inntektssystemet og kommunereformen. De mener Helgesen vil være forsiktigere med å kritisere Høyre-Frp-regjeringen.

Senterpartiets krav i valgkomiteen har i utgangspunktet vært å beholde Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram som nestleder, og å få en representant til i hovedstyret – slik at de får tre mot dagens to.

Fordelingen i dag er at Ap har fire, Høyre tre, Sp to, Frp to og KrF, SV og Venstre en hver. SV gjorde et så dårlig valg at de risikerer å miste sin representant – kanskje på bekostning av Miljøpartiet De Grønne.