Hesteanatomien står sentralt i krangelen på Røst. Ill.foto: Colourbox.
Hesteanatomien står sentralt i krangelen på Røst. Ill.foto: Colourbox.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krangler om språkbruk i nord

Hvor sterkt kan en politiker karakterisere en annen? Striden står på Røst hvor ordføreren nå blir politianmeldt for språkbruken.

I rettsapparatet er det tidligere slått fast at det å kalle noen for “hestkuk” må være innenfor det som er lovlig i Nord-Norge - selv om det å bruke ordet fortsatt kan medføre bøter. Men hvor går grensen for språkbruken mellom politikere? Det vil Rune Kristian Ellingsen fra Sentrumslista Ny Tid på Røst nå få rede på, ifølge nettavisa Bodø Nu.

Ellingsen politianmelder nemlig ordfører Tor-Arne Andresassen (Ap) etter at sistnevnte kalte Ellingsen for nettopp “hestkuk” i et møte som handlet om kommunesammenslåing. Deretter skal Andreassen ha forlatt møtet, hvor også en annen politiker og rådmann Randi Gregersen skal ha vært til stede.

Ordføreren sier til NRK Nordland at han brukte uttrykket om lokalpolitikeren, men mener ifølge NRK det var en naturlig reaksjon på hva Ellingsen selv hadde sagt forut for ordførerens utbrudd.

Forsker Anine Kierulf ved Norsk senter for menneskerettigheter stiller overfor NRK spørsmål ved hvor ærekrenkende utsagnet er, og viser også til at ærekrenkelser ikke lenger er en del av straffeloven.

Ellingsen selv sier til Bodø Nu at anmeldelsen er prinsipiell.

- Behandlingen vil sette standard for hvilket nivå vi skal drive politikk på i Norge, enten det være på lokalt nivå, på regionalt nivå eller nasjonalt nivå, mener lokalpolitikeren.