Erna Solberg. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Erna Solberg. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Solberg slo et slag for hverdagsintegrering

Høyre-leder Erna Solberg la vekt på at det må være muligheter for alle da hun talte til partiets landsmøte.

Migrasjonsutfordringen sto sentralt i talen til landsmøtet, som åpnet på Gardermoen fredag ettermiddag. Hun kom ikke med noen lekkasjer fra regjeringens integreringsmelding, som kommer i løpet av våren.

Skal vi skape muligheter for nyankomne, så må vi lykkes med integreringen, sa Solberg, og trakk særlig fram hverdagsintegreringen. De nyankomne forventes å gjøre en innsats med å lære norsk, forstå skikk og bruk og følge norske lover og regler. Men man må også møte et samfunn som er inkluderende, påpekte Solberg.

– Møte mennesker som vil snakke norsk med deg, selv om du i starten synes det er vanskelig. Mennesker som kan hviske deg noen ord hvis du skulle bomme på noen av nordmenns mange, og for andre kanskje merkelige, sosiale koder og uskrevne regler, sa Solberg.

En nøkkel er å skape nok jobber i næringslivet slik at flere kan komme inn i arbeidslivet. Det vil også gjøre at flere bidrar med skatt og finansierer velferdssamfunnet.

Solberg understreket at nyankomne skal møtes som selvstendige mennesker, og skal vurderes på grunnlag av egne handlinger, og ikke andres.

– De skal oppleve et samfunn med sosial mobilitet, hvor det er evner og innsats som avgjør, ikke hudfargen, sa hun.

(©NTB)

 

Se også (video):Statsminister Erna Solberg talte til Kommunalpolitisk toppmøte 2016 i Kristiansand i februar. Temaet var utenforskap.