Kystfylkene er så langt svært uenige om regionreformen. Ill.foto: Colourbox.com
Kystfylkene er så langt svært uenige om regionreformen. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

To regionnei i vest

Flertallet i både Møre og Romsdal og Rogaland ønsker å forbli selvstendig fylkeskommune. I dag sa fylkestingene nei til sammenslåinger, men Rogaland holder døra litt åpen hvis det faktisk kommer nye oppgaver.

Utgangspunktet var vidt forskjellig: Flertallet i Møre og Romsdal har lenge konkludert med at fylket står best alene, selv om Nordmøre ønsker å gå til Trøndelag. Rogaland skulle derimot stemme over en intensjonsavtale med Hordaland og Sogn og Fjordane om en vestlandsregion. Blant andre Fylkesmannen i Rogaland har gått imot denne løsningen.

I Rogaland var det bare Ap og KrF som før debatten gikk inn for å slå fylket sammen med andre – med forutsetning om at Stortinget flytter en rekke oppgaver til fylkene og at statens inndeling følger den nye regionstrukturen. 

Flertallet i Rogaland, bestående av Høyre, Frp, Venstre, De Grønne, Sp og SV, sto derimot samlet bak et forslag om å stå alene inntil videre. Mangel på oppgaver er forklaringen flertallet bruker. Sogn og Fjordane, som har sagt ja til en vestlandsregion, ble for øvrig ikke omtalt i flertallspartienes forslag til vedtak.

Ap og KrF stemte subsidiært for flertallspartienes forslag.

Dette var forslaget som ble fremmet på vegne av flertallspartiene under debatten om regionreform tirsdag ettermiddag:

1. Rogaland fylkesting vil at Rogaland består som egen region inntil videre. 
2. Rogaland fylkesting vil etter stortingsbehandlingen og avklaringer om nye oppgaver av tilstrekkelig omfang og karakter se om det er grunnlag for å ha en videre prosess mot Hordaland.
3. Rogaland fylkeskommune forutsetter at dagens oppgaver, som kollektivtransport, videregående opplæring, fagskole og tannhelse, beholdes.
4. Fylkestinget vil sterkt understreke Rogaland fylke som udelelig i den nye regionstrukturen, enten fylket videreføres som i dag, utvides, eller i en løsning sammen med andre fylker.
5. Den statlige inndelingen må følge den nye regionstrukturen.

Diskusjonen går i Rogaland allerede om ikke kommuner nord i fylket vil orientere seg mot Hordaland.

I Møre og Romsdal var det et mindretall som stemte for å la noen kommuner på Nordmøre gå til Trøndelag. Bare Rindal bør få bytte region, mener flertallet ifølge Sunnmørsposten.

– Det er stort gehør i Stortinget for at Møre og Romsdal skal få bestå som egen region. Vi må vise at vi er sterke nok til å takle alle mulige oppgaver som skal overføres til regionene, sa Venstres Gunn Berit Gjerde i debatten.