Politiet utenfor Greveskogen Videregående skole som ble stengt onsdag etter en bombetrussel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politiet utenfor Greveskogen Videregående skole som ble stengt onsdag etter en bombetrussel. Foto: Berit Roald / NTB scanpixBerit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Unge gutter pågrepet etter trusler mot skoler

Tre unge gutter ble onsdag pågrepet etter trusler mot videregående skoler i Vestfold og Telemark, fremsatt på mobilappen Jodel. Politiet advarer unge mot å bruke sosiale medier til å skape unødvendig frykt.

Den første trusselen var rettet mot Greveskogen videregående skole i Tønsberg. Trusselen ble framsatt natt til onsdag og skolen ble stengt fra morgenen av. En 16-årig gutt som ikke var elev ved skolen er pågrepet.

16-åringen har avgitt en uforbeholden tilståelse, men har opplyst til politiet at trusselen ikke var ment alvorlig.

 

– Han ble løslatt etter avhør, men siktelsen opprettholdes. Foreløpig er det for tidlig å si noe om straffereaksjon, men det er ikke snakk om fengsel eller bøter. Det blir heller tale om en form for oppfølging, sier Holt til NTB.

Unødvendig frykt

Holt sier gutten innrømmer trusselmeldingen og at han er lei seg.

– Han sier det ikke var ment som en trussel, kun noe han gjorde for moro skyld, sier politistasjonssjefen.

Bombegruppen fra Oslo politidistrikt søkte gjennom skolen med bombehund før skolen ble frigitt i 12.30-tiden. Holt advarer sterkt mot å bruke sosiale medier til å skape unødvendig frykt, ikke minst så tett opp mot terrorhendelsene i Paris.

– Politiet er fornøyd med at applikasjonen Jodel selv aktivt har gått ut med at de ikke aksepterer trusler eller annet upassende innhold fremsatt via applikasjonen, sier politistasjonssjefen.

Våpentrusler

Litt senere onsdag formiddag ble det kjent at også Porsgrunn videregående skole hadde mottatt en trussel. Elevene ble først bedt om å holde seg inne, men ble senere evakuert. Meldingen om trusselen kom til politiet klokken 10.03.

Meldingen handlet ifølge Telemarksavisa om at en person gikk rundt med en Glock-pistol på skolen.

«Nå har jeg planlagt tidenes terroraksjon på Porsgrunn VGS. Glocken ligger klar i sekken, bare vent, da skal de faen meg få det», lød meldingen. Ifølge avisen ble også denne trusselen lagt ut på Jodel tirsdag kveld.

To gutter meldte seg selv til politiet og ble pågrepet, og heller ikke disse var elever ved skolen de truet, skriver Varden.

Redde mennesker

Også politistasjonssjef Annie Sandersen ved Grenland politistasjon ber unge mennesker tenke gjennom konsekvensen av det man utsetter andre for i det man sender ut slike meldinger.

– Dette gjør man ikke for å tulle og tøyse. Det har vært mange redde mennesker i Grenland i dag, sier politistasjonssjefen.

Jodel la onsdag ut en melding der de skriver at folk er anonyme på appen, men at de vil samarbeide med politiet om noen fremsetter trusler, personlige krenkelser og mobbing via appen.

(©NTB)