Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixOle Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Få fra Oslo velger yrkesfag

I Oslo velger bare hver femte elev på videregående yrkesfag, mot annenhver på landsbasis. Og blant elevene fra Oslo vest er det kun 6 prosent som går på tradisjonelle yrkesfaglinjer.

Aftenposten har hentet inn tall fra byrådsavdeling for kunnskap og utdanning i Oslo, som viser at av 1.334 elever i første klasse på yrkesfag kom kun 84 elever (6,3 prosent) fra skoler i Oslo vest, mens 151 elever (11,3 prosent) kom fra skoler i sentrum.

Byrådet er imidlertid mest bekymret over at tallene for byen totalt er så lave. Andelen som velger yrkesfag i Oslo har sunket med nesten ti prosent fra 2006/07 til 2016/2016.

– De voksne i Oslo har høy utdanning og vi ser at ungdommen velger tradisjonelt. Da er vi nødt til å introdusere yrkesfagene mye tidligere enn i dag, sier skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun legger nå fram en egen melding med tiltak for å få flere til å velge yrkesfag.

Førstelektor Halvor Spetalen ved Institutt for yrkesfaglærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har to forklaringer på at så få elever i Oslo velger yrkesfag. Det ene er at hovedstaden har et delt arbeidsmarked, der de fleste jobbene er enten for høyt utdannede eller ufaglærte. Det andre er status.

– Hvis du snakker om barna dine, vil du da si at de studerer til å bli lege eller at de skal bli kokk? Mange ser på yrkesfag som noe for dem som ikke får til teori. Det bygger på en lang historisk tradisjon, sier Spetalen.

(©NTB)