Byrådspartiene mister flertallet i Bergen

Politikk. Varaordfører Marita Moltu i Bergen melder seg ut av KrF, og byrådspartiene mister dermed flertallet i bystyret. – Leit, sier partileder Knut Arild Hareide. (OPPDATERT)
– Begrunnelsen for min avgjørelse handler i hovedsak om manglende tillit til partiet både lokalt og nasjonalt, melder varaordfører Marita Moltu i en pressemelding der hun varsler at hun melder seg ut av KrF. Foto: Vidar Langeland, Bergen kommune

– Begrunnelsen for min avgjørelse handler i hovedsak om manglende tillit til partiet både lokalt og nasjonalt. Dette innebærer både partikultur og politiske veivalg, skriver Moltu i en pressemelding mandag morgen.

Hun vil dermed sitte som uavhengig representant i bystyret i resten av perioden, fram til lokalvalget i 2019, skriver Bergens Tidende. Beslutningen får imidlertid store konsekvenser for bystyret i Bergen. Byrådet som består av Arbeiderpartiet, Venstre og KrF, har fram til nå hatt et knapt flertall med 34 av 67 representanter i bystyret, men etter Moltus utmeldelse sitter de igjen med 33, som er én for lite til å danne flertall.

– Arbeidssituasjonen har de siste årene vært krevende. Jeg innser nå at jeg vil ha en bedre forutsetning for å ivareta min rolle som folkevalgt utenfor partiet, skriver Moltu.

De Kristne

Bergens Tidende har tidligere omtalt at Moltu har vært i konflikt med flere i partiet etter at det ble kjent at hun skulle delta på en partisamling i Partiet De Kristne (PDK) helgen for en drøy uke siden. Dette er samme parti som Marita Moltus ektemann og tidligere KrF-byråd Tomas Moltu meldte overgang til i 2016. Begge var trekkplastre til den såkalte interne inspirasjonssamlingen.

I forrige uke ble Moltu spurt av avisa Dagen om hvilket parti hun stemte på i høstens stortingsvalg.

– Jeg ser ikke noe behov for å gå ut og kommentere det. Nå ønsker jeg at denne saken skal roes helt ned. Det holder for meg, svarte hun.

Respekterer beslutningen

Partileder Knut Arild Hareide sier han respekterer Multus beslutning.

– Jeg synes det er leit at Marita melder seg ut. Jeg skulle gjerne hatt henne med videre på laget, men jeg har respekt for beslutningen hun har tatt, skriver Hareide i en epost til NRK.

– Jeg vil takke Marita for den store innsatsen hun har lagt ned over mange år i partiet og for jobben hun har gjort som varaordfører i Bergen de siste årene, skriver KrF-lederen.

– Oppsiktsvekkende

Avisen Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg mener saken er oppsiktsvekkende, og sier det er spesielt i norsk sammenheng at en person med et så viktig verv melder seg ut av et politisk parti.

– For noen dager siden ville hun heller ikke svare på hva hun hadde stemt i forrige stortingsvalg. Det er også noe vi sjeldent ser med personer som har så høye verv i et parti, sier Aalborg.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam påpeker at Moltu har uteblitt fra flere partimøter i KrF den siste tiden, at tilliten internt i Bergen KrF er blitt stadig mer tynnslitt og at det toppet seg med deltakelsen på møtet til De Kristne.

– Moltu tilhørte åpenbart den konservative delen av KrF, som ønsker å nærme seg Frp og Høyre. Slik sett reflekterer denne saken spenningen som er i KrF, mellom den konservative og liberale fløyen, sier Takvam.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.