Bernt svarer: Antall medlemmer blir bestemt under det konstituerende møtet

Hvordan går vi fram hvis vi vil endre antall medlemmer i formannskapet?

SPØRSMÅL: 

(1) Ligg talet på medlemmer i formannskap i kommunen fast, eller kan kommunestyret treffe vedtak om å endre dette?

SVAR: Antallet medlemmer i formannskapet fastsettes, etter kommunelovens § 7-1 tredje avsnitt, andre setning, av kommunestyret i det konstituerende møtet etter kommunevalget, før man gjennomfører valg av formannskap. Formannskapet velges for fire år, og verken sammensetningen eller størrelsen kan endres i valgperioden.

(2) Kan ein vedta å endre talet på medlemmer i formannskapet frå 7 til 9 før kommunestyret har konstituert seg (konstituering i oktober)?

SVAR: Nei, det avtroppende kommunestyret kan ikke endre sammensetningen av formannskapet for sin valgperiode, og har selvsagt ikke myndighet til å treffe vedtak om hvor stort dette skal være i neste valgperiode. Det avgjøres med bindende virkning av det nye kommunestyret når det konstituerer seg, jf. ovenfor.

(3) Kan partiene avtale på forhånd hvordan formannskapet skal settes saman?

SVAR: Valget skjer som forholdsvalg (listevalg) hvis ikke det er enighet mellom alle medlemmer av kommunestyret om å bruke avtalevalg. Det kan ellers ikke inngås bindende avtale om utfallet av valget, og medlemmer av et parti eller gruppe kan ikke føres opp på liste fra andre. 

Men to eller flere grupper eller partier kan stille en fellesliste til valget (kommuneloven § 7-5 første avsnitt, siste setning). De kan også inngå uformelle avtaler om at noen fra én gruppe skal stemme på listen til en annen gruppe, men dette er ikke bindende for de enkelte medlemmenes stemmegivning.

(4) Når kommunestyret har konstituert seg, er ikkje då kommunestyreperioden i gang? Om dette er tilfelle, kan ein då endre talet på medlemmer i formannskapet etter konstitueringa av kommunestyret?

- Altså; Er dette ein «Catch-22»-situasjon? Der berre eit kommunestyre som har konstituert seg, kan endre talet på medlemmer i formannskapet, men at straks kommunestyret HAR konstituert seg så kan ein ikkje gjere det i den perioden som då har begynt å løpe?

Eller: Kan eit kommunestyre som har konstituert seg endre talet på medlemmer i formannskapet, FORDI kommunestyreperioden ikkje starter å løpe før 1. januar 2024?

SVAR: Det nyvalgte kommunestyret trer i funksjon fra det konstituerende møtet, se kommunelovens § 7-1 fjerde avsnitt, første setning. I dette møtet fastsettes størrelsen på formannskapet før dette velges. Dette formannskapet trer i funksjon fra det er valgt, og sammensetningen av det kan ikke endres i valgperioden.

Powered by Labrador CMS