Bernt svarer: – Nyvalg av hele eldrerådet kan være en løsning

Hva gjør man når ingen vil være leder av eldrerådet?

SPØRSMÅL: I eldrerådet vårt døde lederen ganske nylig. Ingen av de andre medlemmene er villig til å påta seg dette vervet for resten av valgperioden. Hvordan skal vi løse dette problemet?

SVAR: Bestemmelser om eldreråd er gitt i kommuneloven § 5–12 og i forskrift FOR-2019-06-17-727 om kommunale og fylkeskommunale råd for eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom. I kommuneloven § 5–12 er det fastsatt at kommunestyret selv velger eldrerådet, og i § 5–2 tredje avsnitt at for disse gjelder de samme bestemmelsene som de folkevalgte organene som er listet opp i § 5–1.

Det betyr at reglene i lovens § 7–10 om opprykk, nyvalg og suppleringsvalg til folkevalgte organer gjelder også her. Her er det fastsatt i fjerde avsnitt at hvis et medlem trer endelig ut, skal det velges et nytt medlem. Dette medlemmene skal, sies det i loven, «velges fra den samme gruppen som det uttredende medlemmet tilhørte». Normalt vil vel slike råd bli valgt ved avtalevalg, slik at det blir enkelt å oppfylle kravet i bestemmelsen om at flertallet av medlemmene skal være fylt seksti år på valgtidspunktet og gi rom for forslag fra organisasjoner som representere eldre, slik forskriftens § 3 andre avsnitt påbyr.

Når kommunestyret har supplert eldrerådet med et nytt medlem, velger dette så selv en ny leder blant de som nå er medlemmer, se forskriftens § 3 tredje avsnitt. I en situasjon der ingen av de sittende medlemmene er villig til å påta seg dette vervet, må kommunestyret derfor supplere det med et medlem som kan velges til dette.

Hvis de viser seg at den som er aktuell, ikke kan eller vil gå inn i denne rollen, må kommunestyret i stedet foreta et nyvalg av hele eldrerådet slik at man får inn et egnet medlem som det nye rådet kan velge som leder. Adgang til å foreta slikt fullstendig nyvalg følger av bestemmelsen i § 5–7 siste avsnitt, der det er fastsatt at kommunestyret kan når som helst omorganisere utvalg. 

Denne regelen er et generelt prinsipp for alle folkevalgte organer med unntak formannskapet, der valget som foretas i det konstituerende møtet, gjelder for hele valgperioden.

Powered by Labrador CMS