Bernt svarer: Planvedtak må være offentlige

Planvedtak, og premissene for disse, må være offentlig for å ha rettsvirkninger. Unntak fra dette må ha hjemmel i lov.

SPØRSMÅL: Vi reviderer kommunens arealplan og lurer på om det er mulig å legge inn hensynssoner som er unntatt offentlighet?

SVAR: i plan- og bygningsloven § 11–8 er fastsatt at kommunens arealplan «skal i nødvendig utstrekning vise hensyn og restriksjoner som har betydning for bruken av areal.» I § 12–6 er det pålegg om at disse også «skal legges til grunn for utarbeiding av reguleringsplan». Det betyr at de setter grenser for grunneiers adgang til å sette i gang nye tiltak på eiendommen.

Et slikt planvedtak må være offentlig for å ha rettsvirkninger, og det gjelder som alminnelig regel også premissene for vedtaket; hva man vil beskytte og hvorfor. Unntak fra dette må ha hjemmel i bestemmelse i lov, og vil da bare gjelde konkrete enkeltopplysninger i saksforelegget eller begrunnelsen for planvedtaket, ikke selve vedtaket – angivelsen av hensynssonen.

Jeg kan tenke meg at det kan være en aktuell problemstilling ved vedtak etter § 11–8 tredje avsnitt, bokstav om «Sikrings-, støy- og faresoner med angivelse av fareårsak eller miljørisiko», jf. bestemmelsen i offentleglova § 21, om unntak fra innsyn i opplysninger «når det er påkravd av nasjonale tryggingsomsyn eller forsvaret av landet», og § 24 tredje avsnitt, om unntak «fordi innsyn ville lette gjennomføringa av straffbare handlingar» eller «lette gjennomføringa av handlingar som kan skade delar av miljøet som er særleg utsette, eller som er trua av utrydding».

Powered by Labrador CMS