Folk i kano ved bedehuset på Drangsholt langs den oversvømte riksveg 41 mellom Kristiansand og Birkeland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Folk i kano ved bedehuset på Drangsholt langs den oversvømte riksveg 41 mellom Kristiansand og Birkeland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krever pålegg om planer for flomsikring

Kommunene er ikke forberedt på dårligere vær som følge av klimaendringer, mener ingeniørforening - som vil at kommunene skal pålegges å lage planer for flomsikring.

Tidligere i sommer kom det fram at åtte av ti eksperter mener Kommune-Norge er altfor dårlig forberedt på ekstremvær. I sommer la også Norsk Vann fram en ny rapport som viser at utskiftingstakten for ledningsnettet er omtrent like lav som før. 

I Lyngdal, en av kommunene som nå er hardt rammet av flommen, viser statistikken at det vil ta mer enn 600 år å fornye spillvannsnettet med dagens investeringstakt.

Investeringsbehovet i avløpsnettet må ifølge Norsk Vann opp med om lag 50 prosent framover. Denne posten er den dyreste av alle elementene organisasjonen har sett på.

Til Klassekampen sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Norske rådgivende ingeniørers forening (RIF) at etterslepet i kommunesektoren er på 225 milliarder kroner, ifølge RIFs beregninger.

– Mange av kommunene har ikke tatt inn over seg klimaendringene, og at det kommer så mye regn på én gang. Det må planlegges på en annen måte, sier hun til avisa tirsdag.

Overfor NTB følger Hansteen opp slik:

– Jordras og oversvømmelser som følge av ekstremvær fører til enorme skader på eiendom og infrastruktur. Kostnadene for samfunnet er enorme, påpeker hun overfor NTB.

Hun mener at Stortinget bør komme med en egen stortingsmelding om vann- og avløpssituasjonen i norske kommuner og at kommunene må pålegges å utarbeide planer for sikring.

– Det er på tide at nasjonale myndigheter pålegger kommunene å utarbeide kommunedelplaner for å redusere risiko for skader som følge av klimaendringer. Dette er nasjonale myndigheters mulighet til å forebygge skade og redusere risiko for at liv går tapt, sier Skudal Hansteen.

Rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand mener politikerne har prioritert opp investeringer de siste årene.

– Det er likevel ikke gjort over natta. Det er en stor utfordring, sier han til avisa.

Ifølge tallene fra Statistisk sentralbyrå er Kristiansand spillvannsnett i snitt 25 år gammelt, men det vil ta over 100 år å skifte ut det eksisterende nettet med dagens investeringstakt.

Saken er oppdatert med Hansteens kommentarer til NTB.