Dovre danser til seier på stram line

Kommunebarometeret. Nok en gang topper en småkommune tabellen i Kommunebarometeret. Men totalt er det de større som gjør det best.
Ordfører Bengt Fasteraune (Sp) og rådmann Halvor Nissen, Dovre. Foto: Dovre kommune

Dovre er vinneren av Kommunal Rapports måling Kommunebarometeret 2017. Det viser opptellingen etter at Statistisk sentralbyrå sist uke publiserte oppdaterte tall for kommunene.

Himmelen over Norges tak var grå tirsdag – inntil Kommunal Rapport ringte.

– Veldig hyggelig! Nå ble det blåere her, sier rådmann Halvor Nissen.

– Det er jo utrolig bra for en så liten kommune, sier ordfører Bengt Fasteraune (Sp).

Selv om de gleder seg over seieren, er det ikke dette som er målet, ifølge Nissen.

– Målet er å levere gode tjenester, samtidig som vi har styring på økonomien. Det er en linedanseroppgave dette, når vi ikke har store kraftinntekter eller særlig med eiendomsskatt. Men vi har et godt samspill med politikerne, og gode medarbeidere. Når alle har lyst til å gjøre en innsats for kommunen, er det utrolig hva man kan få til.

Som alltid er det jevnt mellom kommunene i toppen. Dovre er et lite hakk foran de andre ettersom kommunen topper tabellen innen barnevern, er på 3. plass innen barnehage og 5. plass i grunnskole. I tillegg er det plasseringer i toppsjiktet hva gjelder både sosialtjenesten og helse.

I barnevernet har kommunen endelig kvittet seg med de mange fristbruddene, som var et stort problem for få år siden. 

Akershus dominerer

Selv om det er flere små kommuner i toppen, er det en klar tendens til at store kommuner kommer bedre ut i Kommunebarometeret enn små. Det er særlig tydelig i totaltabellen, der Kommunal Rapport har korrigert for økonomiske forutsetninger.

Blant dem som kommer best ut i Kommunebarometeret, dominerer kommuner fra Akershus. Både Bærum, Asker og Oppegård er alle blant de ti beste. Men det er kommunene i Vestfold som i snitt har den beste plasseringen, foran kommunene i Vest-Agder og Akershus.

 


 

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.