- Må våge å lete etter feil

Kommunebarometeret. – Det er viktig å tørre å lete etter feil, sier rådmannen i kommunen som har hatt norgeshistoriens største oppsamlete underskudd.
Det er viktig å tørre og lete etter feil, sier rådmann Gudrun Grindaker i Halden. Foto: Magnus K. Bjørke

– Gjennom en rapport fikk vi blant annet beskjed om at innbyggerne ikke har tillit til kommunen. Det var svært krevende, sa rådmann Gudrun Grindaker i Halden på konferansen om Kommunebarometeret og målinger i Kommune-Norge torsdag.

Grindaker snakket om hvordan kommunen har klart å snu en vanskelig økonomisk situasjon blant annet ved hjelp av målinger.

Se video fra barometer-konferansen her

Halden fikk penger fra Kommunaldepartementet for å finne ut hvorfor den økonomiske situasjonen var så vanskelig. De leide konsulent Bjørn Brox fra Agenda Kaupang AS som analyserte kostnadssituasjonen i Halden på bakgrunn av de foreløpige Kostra-tallene for 2014.

Etter å ha fjernet 70 årsverk og kuttet driften med 5,5 prosent, gikk Halden så vidt i pluss i fjor, for første gang på åtte år.

– Det handler om en klok bruk av målinger og gjenbruk av data. Vi har stadig vekk politikere som vil ha flere målinger. Da må vi vurdere hvilke målinger vi skal ha. Målinger kan bidra til en felles forståelse av situasjonen. Hvor bruker vi penger, hvor kan vi kutte? Målinger kan føre til styrket tillit og bedre omdømme, sa Grindaker.

– Skal bli best

Nå ser Grindaker mer framover, selv om kommunen fortsatt sliter økonomisk.

– Vi har hatt perioder som har vært tunge og krevende. Bare tenkt kutt. Kutt kutt. Det er viktig å tenke på hvilke roller vi skal ha. Vi må også tenke samfunnsutvikling, og vi skal være en mer krevende bidragsyter til næringslivet. Vi har sagt at vi skal bli den mest innovative kommunen i Norge, sa Grindaker.

Årets vinner av Kommunebaromteret er Oppdal. De betegner seg som ikke “særlig fancy”. Her kan du lese om vinneren.

Les også: Årelang vinner faller til 60-plass

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.