Sp foreslår å avlyse tvangssammenslåinger

Kommunestruktur. Som varslet i vår har Senterpartiet foreslått å gjøre om Stortingets vedtak om tvangssammenslåing av kommuner og fylkeskommuner.
Heidi Greni (Sp) har lagt fram forslag om å oppheve tvangssammenslåingene som Stortinget vedtok før sommeren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ved stortingsbehandlingen av kommunereformen og fylkesreformen i juni i år, varslet Senterpartiet at de ville fremme omgjøringsvedtak for et nytt storting etter valget.

Partiet har nå levert to representantforslag om omgjøring av vedtakene om tvangssammenslåing fra i vår.

– Vedtakene i juni ble gjort med knappest mulig flertall. Det er behov for at et nytt Storting med et endret parlamentarisk grunnlag for regjeringen, får vurdere vedtakene om tvangssammenslåing på nytt, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni.

I forslagene heter det blant annet at eventuelle kommunesammenslåinger de neste fire årene utelukkende skal bygge på frivillighet. I tillegg foreslås det at de 31 kommunene som inngikk i vedtakene om tvangssammenslåing i vår, skal få lov til å søke om omgjøring av vedtaket.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!