Demenslandsbyen Carpe Diem i Bærum blir priset både i arkitektur- og landskapsarkitekturkategorien. Her fotografert idet landsbyen sto ferdig.

Demenslandsbyen Carpe Diem i Bærum blir priset både i arkitektur- og landskapsarkitekturkategorien. Her fotografert idet landsbyen sto ferdig.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Tre kommuner prises for inkluderende arkitektur

Demenslandsbyen Carpe Diem i Bærum, Mjøsparken i Brumunddal  og Ruten bypark i Sandnes mottar hver sin pris når DOGA kårer Norges mest inkluderende design og arkitektur.

– Det er viktigere enn noen gang at byene, bygdene, bygningene og uterommene våre kan brukes av alle. Mjøsparken, Carpe Diem og Ruten bypark viser oss hvordan inkluderende arkitektur og landskapsarkitektur bidrar til mangfold, likeverd og universell utforming. Dette er forbilder og ledestjerner i offentlig sektor, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i DOGA i en pressemelding.

Denne måneden skal Stiftelsen design og arkitektur Norge (DOGA) dele ut innovasjonsprisen for inkluderende design  for femte gang siden 2011. Prisen er en del av regjeringens handlingsplan for universell utforming, som koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Tidligere har blant annet bybanen i Bergen, NRK TV, Stovnertårnet og Vipps vunnet prisen.

Prises for nyskapende landsbytanke

Carpe Diem demenslandsby i Bærum mottar innovasjonsprisen for inkluderende design både i arkitektur- og landskapsarkitekturkategorien.

Juryen kaller Carpe Diem et storslått referanseprosjekt som ivaretar mennesker med demens som en mangfoldig gruppe. De berømmer at den nyskapende landsbytanken er så mesterlig integrert både ute og inne.

«På empatisk vis fremhever Carpe Diem en sårbar gruppe som lenge har vært neglisjert, og tar deres behov på alvor. Dette er et inkluderende sted der alle kan føle seg velkommen. Stedet oppleves hjemlig og det legges opp til å fortsatt kunne leve gode liv. Det er spesielt forbilledlig – og viktig – at demenslandsbyen er åpen for omverdenen. Barrieren mellom oss og dem er brutt,» ifølge juryen.

Fra grå p-plass til inkluderende bytorg

For få år siden ble tilreisende og besøkende møtt av en stusselig og grå parkeringsplass når de kom med tog eller buss til Sandnes. Nå er området forvandlet til en bypark som kan brukes til markeder, konserter og feiringer. Parken inneholder blant annet skatepark, lekeplass, sitteområder og frodig natur.

Ruten bypark er anlagt rett ved kollektivterminalen i Sandnes. Den får Dogas innovasjonspris innen kategorien arkitektur.

Ruten bypark er anlagt rett ved kollektivterminalen i Sandnes. Den får Dogas innovasjonspris innen kategorien arkitektur.

Foto: Direktoratet for byggkvalitet

Juryen hyller Ruten bypark, som mottar innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien arkitektur, som et flerfunksjonelt og mangfoldig bytorg for gode opplevelser.

«Ruten bypark er et nyskapende og gjennomtenkt samlingssted for den fulle bredden av innbyggerne i Sandnes. Dette er et tilrettelagt og variert torg som vever sammen byens viktigste funksjoner. Her kommer alle seg enkelt frem, og du finner raskt et lunt og florarikt sted å tilbringe ettermiddagen. Byparken gir oss mulighetene, vi får velge hvordan vi bruker dem,» står det i juryens kjennelse.

Fra gjengrodd til aktivitetspark

Tidligere lå området mellom E6 og Mjøsa som en gjengrodd og forurenset barriere mellom bysentrum og innsjø. Nå er området forvandlet til en folkepark som rommer alle.

Mjøsparken tildeles innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur.
Mjøsparken tildeles innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur.Foto: Ringsaker kommune

Mjøsparken tildeles innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur. Juryen kaller dette et begeistrende prosjekt, et godt og verdifullt stykke stedsutvikling for fremtidens Brumunddal, som gir stor verdi til mange forskjellige mennesker og behov.

«Ringsaker kommune har på forbilledlig vis laget en aktivitetspark som alle enkelt kan ta i bruk. Mjøsparken legger grunnlag for friluftsliv og sosial rekreasjon som favner et imponerende bredt tilbud for mange ulike brukere. Både barneskoleelever og personer med funksjonsnedsettelser har kommet med innspill. Disse brukerprosessene har gitt fremragende resultater,» skriver juryen.