Rett og tett i Kommunebarometeret
Konkurransen om å være best i Kommune-Norge er knivskarp. I toppsjiktet er det så tett at en liten korreksjon i tallgrunnlaget for Kommunebarometeret kan dytte en vinner mange plasser ned.
I år rettet vi ett av 157 nøkkeltall rett etter publisering, og rev dermed Gjesdal ned fra andreplassen. Kongsberg står fortsatt som nummer én, men plasseringen deres er garantert bare fram til neste oppdatering.
Feil må vi selvsagt beklage. Men enda viktigere: De må korrigeres. Vi laget nye rapporter og oppdaterte utregningene så raskt vi klarte.
Er din kommune inne på topp 30, så er det utvilsomt lov å juble.
Kommunebarometeret er bygget opp av flere hundre tusen enkelttall. Formler tilpasses jevnlig. Tekniske løsninger kan bli byttet ut, og tilganger på data kan være upålitelige selv fra store offentlige aktører. Behovet for å gjøre endringer og justeringer underveis vil derfor ikke vil forsvinne.
Kommunene bruker barometeret til viktigere ting enn å feire topplasseringer med bløtkake. I Kommunal Rapport ser vi det derfor som en helt sentral oppgave å levere et godt redaksjonelt produkt. Det betyr av og til korreksjoner, og selv den aller minste endring kan slå ut på rangeringen. Enkelte ganger er noen tusendels poeng nok.
Om man er på andre plass eller sjuende plass, så tilhører man fortsatt den gruppen av kommuner som gjøre det best i landet! Er din kommune inne på topp 30, så er det utvilsomt lov å juble.
Om noen uker publiserer Helsedirektoratet nyere tall for pleie og omsorg. Da vil bildet atter en gang se annerledes ut. Vi risikerer at en annen kommune plutselig troner på topp.
Det er viktigere med et mest mulig korrekt barometer som tegner et representativt bilde året rundt, fremfor at resultatene er spikret i stein helt til neste barometer.
Åpenhet om utregninger og fortløpende justeringer mellom hovedpubliseringene er en stor del av jobben med å sikre troverdigheten til Kommunebarometeret.