Debatt

En gangs bruk
– For oss har den ekstreme befolkningsveksten de siste tiårene gjort situasjonen enda mer krevende, skriver Ståle Lier Hansen. Etter åpningen av hovedflyplassen har kommunen opplevd en vekst på 116 prosent.

Stø kurs mot velferdskollaps

Som ordfører i Ullensaker er jeg dypt bekymret over den økonomiske situasjonen vi, og mange andre kommuner, står overfor.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Jeg registrerer at flere kommuner med opprinnelig god skatteinngang ser seg nødt til å stå fram i mediene med budskapet om «dramatiske kutt i tjenestetilbudet».

Det er krevende å skulle møte innbyggernes forventninger når midlene ikke strekker til.

Dette er en realitet vi i Ullensaker også må forholde oss til, selv om vi har hatt svakere skatteinngang pr. innbygger enn disse kommunene over lengre tid.

For oss har den ekstreme befolkningsveksten de siste tiårene gjort situasjonen enda mer krevende. Etter åpningen av Norges hovedflyplass, OSL, på Gardermoen i 1998, har kommunen opplevd en vekst på hele 116 prosent. Dette har ført til et massivt behov for nye skoler, barnehager, helse- og omsorgstjenester, samt infrastruktur som vann og avløp.

Tilskuddet for å håndtere slik vekst har vært viktig for å opprettholde nødvendige tjenester for våre innbyggere. Derfor oppleves det som urimelig og direkte uforståelig at staten nå fjerner eller kraftig reduserer veksttilskuddet i inntektsmodellen.

Det er ingen grunn til å tro at det blir mer skånsomt for Ullensaker og andre kommuner i regionen vår. Den nylig vedtatte omleggingen til inntektsutjevning er et steg i riktig retning, men den løser langt ifra utfordringene vi står overfor, når det gis med den ene hånden og tas tilbake med den andre.

Etter mitt syn vil ikke kommunene og det kommunale tilbudet være til å kjenne igjen fem-ti år fram i tid. Kanskje allerede neste år. Med dagens prognoser vil vi komme til å overlevere en arv til neste generasjon som det er ingen grunn til å være stolt av. Dette må sittende regjering og staten ta på alvor.

Det er helt nødvendig at vi som ordførere i andre deler av landet, også kommer på banen. Vi står alle overfor utfordringer knyttet til finansieringen av grunnleggende tjenester, og staten må ta ansvar for å sikre fullfinansiering av de tjenestene som kommunene forventes å levere.

Vi kan ikke la det bli slik at de som roper først og høyest, skal definere utfordringsbildet for resten av Kommune-Norge.

Det er krevende å skulle møte innbyggernes forventninger når midlene ikke strekker til. Dette gjelder ikke bare oss, men hele landet.

Kommunene har et ansvar for å levere gode og forsvarlige tjenester, men det krever en finansieringsmodell som reflekterer de faktiske behovene vi står overfor.

Dagens modell, selv med den nylige justeringen, er langt fra tilstrekkelig. Det er derfor på tide at staten trer inn og sikrer fullfinansiering av de oppgavene kommunene er satt til å utføre.

Alternativet til styrt avvikling av velferden er:

• Større kommunal handlefrihet, slik at kommunene selv kan prioritere oppgavene, uten lovpålagte normer og detaljstyring fra staten, og

• en radikal omlegging av kommunal virksomhet, til større enheter og gjennomgående styringssystemer og felles digitalisering av hele kommunesektoren, og

• tilsidesette politiske kjepphester og ta ut potensialet for å samordne forvaltningsfunksjoner for større deler av Kommune-Norge.

Om vi fortsetter som før, vil ikke dagens velferdsnivå overleve neste budsjettår i Kommune-Norge. Tro meg.

Powered by Labrador CMS