Kommunene søkte om 284,3 millioner kroner, men regjeringen med helseminister Jan Christian Vestre (Ap) i spissen bevilget 90.

90 millioner kroner til ny helse­teknologi i 317 kommuner

317 kommuner er tildelt penger for å ta i bruk helseteknologi. De skal blant annet prøve KI-transkribering av pasientjournaler.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en stor dag, sier en entusiastisk helseminister Jan Christian Vestre (Ap) på telefon til NTB.

Torsdag delte Helsedirektoratet ut 90 millioner kroner gjennom Helseteknologiordningen, som regjeringen har bevilget penger til i statsbudsjettet for andre år på rad.

Det er et stort gap mellom beløpet som er bevilget og ønsket til kommunene. Helsedirektoratet mottok søknader fra 104 kommunale og fylkeskommunale prosjekttiltak med et samlet søknadsbeløp på 284,3 millioner kroner før søknadsfristen 15. januar.

Nå er det klart at 317 kommuner får penger til 100 forskjellige prosjekter. For å få tilskudd stiller regelverket krav til samarbeid mellom kommuner.

Varierte formål

Blant prosjektene som nå får støtte, er:

  • Bruk av kunstig intelligens til transkribering i journalføring i Oslo kommune.
  • Digitalisering av den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag fylkeskommune.
  • Digital hjemmeoppfølging i kreftomsorg og rehabilitering i Bergen kommune.

Avviste prosjekter

Flere søknader ble avvist. Det er blant annet:

  • VR-briller til opplæring av ansatte i Ørland kommune.
  • Digital såroppfølging i Drangedal kommune.
  • Spillbasert læring for digital transformasjon i den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Haugesund kommune.
  • Velferdsteknologi til barn, unge og voksne med medfødte eller tidlig ervervet funksjonsnedsetting i Sykkylven kommune.
  • Pilotprosjekt for kamerabasert tilsyn på Rosendalstunet i Kvinnherad kommune.

Helseteknologiordningen

  • Etter vraking av IKT-giganten Akson landet regjeringen på at en helseteknologiordning skal få fart på digitalisering i helse- og pleiesektoren.
  • Helsedirektoratet administrerer ordningen.

Penger til pasientjournaler

Flere kommuner får også penger til ulike varianter av elektroniske pasientjournaler – mange av dem i samarbeid med andre kommuner i egen region.

Årsakene er at journalene er gamle og har begrenset mulighet for videreutvikling. De mangler også mulighet for digital samhandling med andre instanser, både i kommunen og utenfor kommunen.

En gjennomgang KS har gjort, viser at i 200 kommuner er over 80 prosent av dem i gang med, eller skal gå i gang med, anskaffelser av elektroniske pasientjournaler.

Mangler helsepersonell

Flere av prosjektene som nå får støtte, handler om trygghetsteknologi, som skal gjøre det lettere for eldre å bo hjemme.

Det kan handle om fallsensorer i boligen, skjermer for enkel kommunikasjon med de nærmeste, eller GPS som kan sende varslinger dersom de går seg vill utendørs.

Helseministeren påpeker at vi fram mot 2060 kan komme til å mangle opp mot 180.000 helsepersonell.

– Det betyr at vi er helt nødt til å se på hvordan vi organiserer tjenesten våre, og hvordan ny teknologi kan avlaste personellressurser. Ellers kommer ikke dette til å bli bærekraftig i framtiden, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS