– Det er viktig at kravene ikke settes for høyt, da risikerer vi som samfunn å gå glipp av viktig arbeidskraft, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.

Flere yrkesaktive ukrainske flyktninger i Nord-Norge enn i Sør-Norge

40 prosent av flyktningene bosatt i Finnmark, Troms og Nordland er i jobb etter 23 måneder i landet. Andelen er betydelig lavere i Sør-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det er stor forskjell i hvor stor grad ukrainske flyktninger i yrkesaktiv alder er i jobb i ulike deler av landet etter å ha bodd 23 måneder i Norge.

I Nord-Norge er tallet på 40 prosent, mens i Oslo og Agder er tallet på 25 prosent.

Flere mulige årsaker

Forskerne mener at det er flere mulige årsaker til disse forskjellene. Blant annet har mangelen på arbeidskraft vært størst i de nordligste fylkene, samtidig som ledigheten har vært lav.

– Men det kan også skyldes forskjeller i hvordan introduksjonsprogrammet gjennomføres, ulik næringssammensetning og ulike kompetansebehov i forskjellige deler av landet. Det kan også være forskjeller i hvilke kunnskaper flyktninger har, sier en av forskerne, Kristine von Simson, i Nav.

25 prosent i arbeidsfør alder er i jobb

11.200 ukrainerne i arbeidsfør alder er i jobb. Det tilsvarer 25 prosent av alle ukrainske flyktninger i denne alderen, opplyser Nav.

– Det er viktig at kravene ikke settes for høyt, da risikerer vi som samfunn å gå glipp av viktig arbeidskraft. Arbeidslivet trenger folk, og mange ukrainere er ledige og ønsker en jobb. Det er bra for samfunnet og ikke minst for den enkelte, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Holte understreker videre at ukrainske flyktninger kan være med på å redusere mangelen på arbeidskraft, dersom man legger godt til rette for det.

I 2023 tok Norge imot 46 prosent av de ukrainske flyktningene som kom til Norden. Dette tallet har sunket betraktelig i første halvdel 2024.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS