Gunn Marit Helgesen i KS maner til mer varsomhet i debatten om skolestrukturen i Innlandet.

KS-leder advarer politikerne i skolestriden: Ikke bidra til hets

KS-leder Gunn Marit Helgesen er bekymret for debattklimaet i skolestriden i Innlandet. – Folkevalgte må ta ansvar for et debattklima som ikke bidrar til hets, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

– Det pågår tøffe debatter om skolestruktur, som skaper stort engasjement blant innbyggerne. Da er det viktig at vi som er folkevalgte tar ansvar for et debattklima som ikke bidrar til hets og trakassering, sier KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen i en uttalelse.

KS’ styreleder er svært bekymret for debattklimaet i debatten om skolestruktur i Innlandet. Også andre steder i landet pågår det debatter om skolestruktur.

– Politikere på alle nivåer må være rollemodeller. Vi må behandle hverandre med respekt, også når vi er dypt uenige, sier Helgesen.

Kommunenes interesseorganisasjon minner om en undersøkelse fra i fjor, som viste at 40 prosent av folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner har opplevd å bli utsatt for hatefulle ytringer, trusler eller begge deler. Unge og kvinner er mest utsatt. 43 prosent av de som har opplevd hatefulle ytringer eller trusler, rapporterer at hendelsene har ført til endret atferd eller innføring av tiltak.

– Folkevalgte må i årene framover ta mange vanskelige valg, fordi oljeinntektene vil falle og fordi det blir flere eldre og færre unge. Tjenester som skole, helse og omsorg må endres, de vil ikke være akkurat som før. Dette må vi som politikere klare sammen med innbyggerne, uten å skjelle hverandre ut, sier Helgesen.

– Alvorlige og urovekkende

KS' fylkesstyreleder i Innlandet, Merete Myhre Moen, er bekymret over utviklingen den siste uka. Hun betegner uttalelsene som Lom-ordføreren ga i kommunestyret mandag som alvorlige og urovekkende.

Moen, som også er ordfører i Tynset, peker på at som ordfører og folkevalgt har man et stort ansvar i kraft av den rollen man innehar.

– Det er selvfølgelig tillatt å være tydelig og engasjert. Men å oppfordre til å gå etter person, og grave i forhistorie for å finne dritt er langt over streken, og et stort tilbakeskritt i arbeidet for et saklig og godt debattklima, sier Myhre Moen i en pressemelding.

Flere fylkespolitikere i Innlandet har fortalt offentlig om ubehagelige episoder og hets. Myhre Moen er bekymret for at vi vil se at færre engasjerer seg i partipolitikken.

– Kan vi forvente at folk fremover ønsker å bruke av sin fritid, hvis man risikerer å bli utsatt for slikt? Jeg frykter sterkt for fremtidig rekruttering til politikken. Det er et behov for å roe ned nå, sier fylkesstyrelederen.

Powered by Labrador CMS