Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) måtte avbryte TV-intervjuene han gjorde på Hamar etter sitt innlegg da flere tilsynelatende svært sinte demonstranter begynte å rope «ha deg vekk herfra!» og «gå og legg deg!» gjentatte ganger.

Massemønstring mot skolenedleggelser på Hamar

– Det er ingen skam å snu, formaner lærer Åse Storbråten på Berg videregående skole i Lom. Hun er en av mange hundre som protesterer mot skolekutt i Innlandet.

Publisert

– Jeg er her på Hamar for å redde skolen vår, sier lærer Åse Storbråten ved Berg videregående skole i Lom til NTB.

Hun har vært lærer ved skolen i 30 år og vektlegger hvor avgjørende den er for opprettholdelsen av et levende lokalsamfunn i bygda.

Det var ventet at flere tusen mennesker ville komme til Hamar i busser for å markere sin motstand mot fylkestingspolitikernes beslutning om å legge ned de videregående skolene på Dokka og Skarnes, samt skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.

Da arrangementet startet klokka 13, var fylkesordfører Thomas Breen (Ap), fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure (H) og fylkespolitiker Johannes Wahl Gran (MDG) blant tilhørerne. Det er de tre partiene som sammen sikrer flertall for forslaget om skolenedleggelser.

Politikerne på podiet

Demonstrantene overleverte til sammen rundt 7000 underskrifter fra folk som er motstandere av forslaget.

Da fylkesordfører Breen senere gikk opp på podiet til høylytt buing fra demonstrantene, poengterte han at selv om enkelte har kommet med «udemokratiske mishagsytringer» i debatten om skolekuttene, så har ikke ungdommen gjort det.

– Dere vil møte meg med buing og plakater, men jeg har aldri følt meg utrygg, sa Breen.

Høyre-representant Velure ble tidvis overdøvet av buing fra publikum da hun holdt sin korte appell.

Det gjorde også MDG-representant Gran da han tok ordet. Gran måtte vente til demonstrantene var ferdige med å rope «la skolen leve» med å avslutte sitt innlegg.

– Uansett hvor mye dere buer, så endrer ikke det på det faktum at vi bare vil det beste for dere, sa han og ble møtt med enda mer buing.

Politisk streik

Samtidig ble det holdt politisk streik ved de videregående skolene i Innlandet i protest mot de planlagte skolenedleggelsene. Mellom klokka 13 og 14 la lærerne ved flere videregående skoler i fylket ned arbeidet for å delta i ulike markeringer mot skolenedleggelser i fylket.

Leder Thore Johan Nærbøe i Utdanningsforbundet Innlandet sier til NTB at han ikke har oversikt over hvor mange som deltar i protestmarkeringene.

Fylkesordføreren måtte avbryte TV-intervjuene han gjorde etter sitt innlegg da flere tilsynelatende svært sinte demonstranter begynte å rope «ha deg vekk herfra!» og «gå og legg deg!» gjentatte ganger.

– Det er ingen skam å snu. Jeg synes vi fortjener en sjanse til, sier Storbråten og viser til at skolen har stabile elevtall, lite frafall og gode eksamensresultater.

Vedtas onsdag

Forslaget om skolenedleggelser er vedtatt med knapt flertall både i hovedutvalget for utdanning og i fylkesutvalget. Saken avgjøres endelig onsdag i fylkestinget i Innlandet.

– Dette minner mer om diktatur enn demokrati, sa 14 år gamle Thilde Kveum Bergheim om partipisken i Ap.

Demonstrasjonene tirsdag var blant de aller siste mulighetene til å påvirke den politiske prosessen.

– Dette skal gå fredelig for seg. Det er ingen som støtter personangrep, poengterer Storbråten.

Arrangementet på Hamar skal etter planen vare til klokken 16.30 tirsdag. Mellom appeller og underholdningsinnslag dro deltakerne blant annet i gang taktfaste «la bygda leve»-rop.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS