KS-leder Gunn Marit Helgesen ønsker å formidle at nå er det alvor. Regjering og Storting må bla opp for kommunesektoren.

KS-leder om statsbudsjettet: – Underfinansieringen må ta slutt

– Jeg har store forventninger til statsbudsjettet fordi behovene er så store, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Publisert Sist oppdatert

Den 7. oktober legges statsbudsjettet fram, og Helgesen mener det må langt mer til enn de 6,4 milliardene som ble presentert da kommuneproposisjonen ble lagt fram i mai.

– Sektoren er underfinansiert. Vi ligger på 2016-nivå i finansiering, sier hun.

Helgesen mener det må komme mye mer penger i statsbudsjettet skal behovene møtes.

– Skal kommunene kunne innfri det regjeringen og Stortinget forteller innbyggerne at de har krav på, må det betydelig mer penger til enn det som har vært antydet i kommuneproposisjonen, sier Helgesen.

Utgifter har skutt i været

Årsakene til at situasjonen har endret seg mye siden forrige statsbudsjett, er sammensatt. Rentekostnadene har steget med mellom 10 og 14 milliarder kroner, det er dyrtid, 100.000 flyktninger skal ha boliger, arbeid, kommunale tjenester og sosialhjelp.

– Kommunene mangler også folk. Det fører til at flere jobber overtid, noe som er dyrt, og det blir mer vikarbruk. Så årsakssammenhengene er sammensatt, påpeker Helgesen.

Brev til Stortinget

Nå er det alvor. 

Det er overskriften på brevet KS har sendt til Stortinget. Det handler om kommuner som ikke får endene til å møtes, og at stadig flere havner på Robek. I brevet står det blant annet:

«Det er urovekkende å se kontrasten mellom virkelighetsforståelsen i stortingssalen og landets kommunestyrer. I Stortinget skryter flertallet av et historisk godt kommuneopplegg. Ute hos lokalpolitikerne er det svært krevende. Hvis regjeringen og Stortinget ikke kan eller vil gi mer penger enn de gjør, så må de gjøre noe annet for å løse utfordringene kommunene kjenner på. Vi kan ikke fortsette i samme sporet. Det går ikke lenger.»

Powered by Labrador CMS